Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja! säger Granström

Annons

p Vill du ha en kraftig sänkning av spritskatten?

- Ja. Men inte bara på spriten, jag vill ha en rejäl sänkning av alkoholskatten.

p Varför?

- Förutsättningen för svensk alkoholpolitik har förändrats i grunden. I och med att införselkvoterna har utökats har vårt prisinstrument urholkats. Svenskar åker utanför landets gränser och köper på sig stora kvantiteter som sedan förs hem till depåer och lager. Det gör alkoholen billigare, men också att tillgängligheten ökar. Och då dricker vi mer. Men det är fel att bara sänka spritskatten. Då styr man över mot starkare drycker.

p Men är inte risken stor att vi dricker ännu mer med lägre alkoholskatter?

- Faktum är att svenskarna redan super mer, trots att vi inte sänkt skatten. Problemet är att den ökning vi nu ser sker i fullständigt okontrollerade former.

- Hade det funnits andra alternativ än att sänka skatten hade jag gärna tagit emot dem. Men jag ser inte det. Nu ökar totalkonsumtionen rejält, trots att vi inte sett hela effekten av de senaste sänkningarna i våra grannländer och av det faktum att de baltiska länderna blivit med i EU.

p Vore det inte bättre att kräva att EU minskade införselkvoterna och höjde minimiskatten?

- Det vill jag också. Jag tycker att Sverige ska jobba hårdare mot EU och tydligare lyfta fram folkhälsofrågan.

- Jag vet att det inom EU finns parter att samarbeta med när det gäller folkhälsa. Men det kommer nog att ta ett tag innan de stora vinproducerande länderna mognar i den här frågan, så det är en långsiktig process. Samtidigt som den ökade alkoholkonsumtionen måste stoppas nu.

p Systembolagets försäljning uppskattas nu bara stå för 49 procent av den alkohol som konsumeras i Sverige. Har inte Systembolaget förlorat sin legitimitet?

- Ju mer Systembolagets andel minskar, ju mer legitimitet tappar man. Mina argument för att sänka skatten är framförallt att rädda Systembolaget, och därmed folkhälsan. Jag tror aldrig att detaljhandeln skulle klara ålderskontrollen på samma sätt som Systembolaget. Därför är det väldigt viktigt att kämpa för att behålla monopolet.

p Grannlandet Finland har sänkt spritskatten kraftigt. Hur ser du på det?

- I jämförelsen med Finland finns det ett par saker att iaktta. Finska Alko har alltid haft en större marknadsandel än det svenska Systembolaget.

- I Finland har Alko haft runt 85 procent, en andel som man med sänkningen av spritskatten behåller, trots att gränsen mot de baltiska staterna öppnats. I Finland har inte alkoholturismen hunnit uppstå på samma sätt som i Sverige.

- Vi har tyvärr väntat för länge med att sänka våra skatter. Vi borde insett problemet för länge sedan. Nu har många svenskar redan skaffat sig ett nytt inköpsbeteende när det gäller alkohol, vilket gör det svårare att bryta.

Går det att minska alkoholkonsumtionen?

- Den traditionella svenska alkoholpolitiken har tidigare varit framgångsrik. Sverige har haft en lägre konsumtion än andra länder i Europa. Även om vi skulle sänka spritskatten med 40 procent kommer spriten att vara dyrare här än i EU-länderna.

- Det är svårt att veta vilken nivå man ska lägga sig på. Men jag hävdar att ju längre vi väntar med att sänka alkoholskatten, ju mer måste vi sänka för att bryta inköpsbeteendet. För att få stopp på den ökade konsumtionen. Sedan måste vi jobba förebyggande och med att påverka EU för att lyckas minska konsumtionen.

Ser du någon risk för att den höga alkoholskatten riskerar slå ut svensk bryggerinäring?

- Bryggerinäringens utveckling har öppnat ögonen för mig på vad som håller på att hända: Att vi slutar dricka svensk öl till förmån för billigare utländsk öl. Då har vi bara förlorat. En sänkning av alkoholskatten slår vakt både om branschen och om folkhälsan.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons