Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja eller nej - ta hjälp av våra experter

Annons

Sex av länets kommunstyrelseordförande kommer att rösta ja. Sju kommer att rösta nej. Och av de två som ännu inte bestämt sig lutar en mot ja och en mot nej.

Här får ni ta del av de argument som kommunalråden tycker är de viktigaste inför folkomröstningen:

Nej-råden:

- Hela projektet EMU går mot en federation i Europa, vilket kommer att leda till en allt högre grad av överstatlighet. Ett ja tror jag också kommer att leda till ekonomiska påfrestningar, framförallt i den inledande omställningen, säger Peter Hultqvist.

- Demokratiaspekten. Som kommunpolitiker ser jag att det inte lär bli lättare att engagera invånarna om euron införs och mer av den ekonomiska makten flyttar utanför Sverige, säger Jonny Gahnshag.

- Jag tror på en bättre utveckling för Sverige om vi ligger utanför euron. Jag tror på att kronan kommer att hålla sig väl så stark som den är i dag och att det gynnar Sverige på lång sikt, säger Jonny Jones.

- Valfrihet. Om vi röstar ja nu kan vi aldrig backa ur. Röstar vi nej finns alltid en möjlighet att komma igen. Så länge som Sorbritannien är utanför kan också vi vara det, eftersom vi har så pass stor del av vår handel med just Storbritannien, säger Sven-Gunnar Håkansson.

- Svårt med utjämning över Europa. Jag tror att små länder på sikt kommer att bli marginaliserade i EU och att klyftorna mellan fattiga och rika i de olika länderna blir större i det storskaliga. Ur ett kvinnoperspektiv tror jag inte att euron gynnar kvinnliga låglöneyrken, säger Gun Drugge.

- Demokratin. Möjligheten att påverka beslut kommer att minska om allt mer makt flyttas till Bryssel. Det blir där som man kommer att besluta vad vi kan och inte kan göra när det gäller exempelvis välfärdsfrågor, säger Herbert Halvarsson.

- Det finns en massa fördelar men de räcker inte till för att uppväga de nackdelar som jag ser med det. Den största nackdelen är det demokratiska underskottet. Jag vill inte flytta all makt utomlands, säger Kurt Podgorski.

Och här följer de främsta argumenten från de kommunalråd som tänker rösta ja till euro:

- För att vi redan är med i EU, och bör vara med i helheten. Jag tror det är bra för näringslivets utveckling och därmed bra för Sveriges utveckling, säger Anders Ahlgren.

- Min bedömning är att vi med euron får en bättre tillväxt och därmed bättre utveckling, vilket gör att vi kan ha en bra kommunal service och välstånd. Om vi tittar internationellt har länder som ägnat sig åt global handel alltid haft en bra utveckling, säger Ulf Berg.

- Jag tror euron är viktig för näringslivets utveckling. Med den erfarenhet jag har från näringslivet har jag insikt i de problem som nu finns när det gäller att prissätta och offerera när man hela tiden ska ta hänsyn till en annan valuta. Risken är att man måste gardera sig med onödiga påslag i affärer, och därmed inte konkurrerar på samma villkor, säger Lars Matsson-Frost.

- För mig är det en väldigt viktig demokratifråga att i grunden och långsiktigt vara med och bygga vidare på ett enat Europa. Euron är en viktig byggkloss i det. Ett viktigt vänsterargument är också att löntagarorganisationer och välstånd kan spela på samma planhalva som kapitalet. Men jag är ödmjuk inför frågan, och inser också att det finns många problem med en gemensam valuta, säger Roger Stål.

- Vi ska delta fullt ut i EU-samarbetet. Att vara en nation som står utanför euron innebär problem på sikt, säger Leif Nilsson.

- Om man tänker sig 5, 10, 15 år framåt i tiden, tror jag att det är bättre för Sverige att vara en helhjärtad EU-medlem än att vara en halvhjärtad, säger Ann Beskow.

De som ännu inte bestämt sig helt, säger så här:

- Än så länge lutar det mer mot nej, men jag är inte färdig med frågan än. Jag har förståelse för att euron gör det enklare för näringslivet, i alla fall för de som sysslar mycket med export. Men jag är fundersam över konsekvenserna när det gäller styrning av ekonomin och räntorna. Och den stora ekonomiska smällen som kommer. Det finns risk att en omställning till en ny valuta kommer att kosta exempelvis kommunen både mycket tid och pengar, säger Gunnar Magnusson.

- Jag har inte bestämt mig slutligt, men jag lutar åt ja. Det för att Sverige behöver vara med i samarbetet för att vi långsiktigt ska få en starkare position, och inte hamna i periferin, säger Bo Pettersson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons