Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja blev nej och nej försvann

Annons

På onsdagsförmiddagen upptäckte en kvinna som besökte Svensk Kassaservice (före detta statliga Postverket) vid Storgatan att det nästan inte fanns några nej-valsedlar tillgängliga.

Kvinnan påpekade saken för personalen som mycket riktigt kunde konstatera att det i denna post-vallokal var stor övervikt för ja-valsedlarna.

- Hon trodde att någon varit in och plockat undan nej-valsedlar, berättar postkassörskan Birgitta Eriksson.

Eriksson har ingen teori om varför så många nej-valsedlar plötsligt var försvunna. Men efter den kvinnliga kundens påpekande var ordningen strax återställd. Bakom disken inne hos Svensk Kassaservice finns ett försvarligt lager av nej-, ja- och blankvalsedlar.

Ute på stan uppmärksammade flanörer att nej-sidan riktat ett allvarligt slag mot motståndarna. På flera av de lika smala som höga anslagstavlorna hade ja-sidans reklam attackerats.

Vid bland annat Kyrkskolan och Systembolaget har ja-kampanjen betalat för reklam som visar glada anleten tillhörande bland andra Ludvikabördiga utrikesministern Anna Lindh och folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Längst ned på affischerna har reklammakarna skrivit "Ja till euron". Men så står det inte på de aktuella anslagstavlorna i Ludvika. Där har ordet ja genom ett ganska skickligt hantverk bytts ut mot nej.

Efter dessa aktioner går det att ställa sig frågan om ja-sidan kommer att sätta upp nya affischer och om man sedan kommer att ordna med regelbunden bevakning av reklampelarna. Och kommer nej-sidan att kalla ut folk för att hålla ett vakande öga i de mest frekventerade vallokalerna?

Svensk Kassaservice kan i så fall ligga bra till för bevakning. Här rör sig mycket folk och ganska många väljer att poströsta här.

- Poströstningen började förra onsdagen (den 27 augusti) och fram till i går (i tisdags) hade vi tagit emot 500 poströster. I dag har det tillkommit 70-80 stycken, upplyser Birgitta Eriksson.

En av dem som röstade i går var Ludvikaprofilen, moderatpolitikern och tillika fotohandlaren Jan Norrgo. För honom var valet självklart:

- Jag röstar ja. Vi är ju redan med i EU och på längre sikt tror jag att vi för företagens skull inte kan stå utanför. Och har vi euro blir det enklare för turister som kommer hit. De kan direkt se vad saker kostar, argumenterar Jan Norrgo.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons