Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivars idé underlättar för vårdpersonal

Annons

Uppfinningen gör det lättare att ta ner patienter för trappor men också att dra dem på båren då det är grusigt, is eller snö. Idén till skidan, som under en tid testats av ambulanspersonal i Malung, fick Ivar Rickardsson en natt för ett år sedan.

- Jag funderade hur man egentligen skulle få mig ner för trappen om jag blev sjuk. Jag är ganska tung och vet att det skulle bli svårt. Då fick jag idén och nu har jag nått målet, säger Ivar Rickardsson.

Ivar startade ett företag, Stormskidan, och efter ett års utvecklingsarbete är nu skidan klar att säljas och här hoppas Ivar att han ska kunna intressera landstingen runt om i landet.

Skidan är specialkonstruerad att passa till ambulansbårar och utvecklingsarbetet her skett ihop med ambulanspersonalen i Malung, men även Inovation almi i Dalarna har varit till stor hjälp.

- Utan biståndet från dessa hade det varit svårt att komma fram till det här resultatet, säger Ivar Rickardsson.

Skidan är tillverkad i pc-plast och den har också blivit mönsterskyddad. Ivar Rickardsson hade hoppats få patent på hela skidan men det gick inte eftersom fästet och det klicksystem som finns i skidan används i andra sammanhang sedan tidigare. Plasten som skidan är tillverkad i är stark och böjbar och fem millimeter tjock och mycket lätt att montera på sjukbåren. Fästet är två millimeter plåt och har en låsning med fjäderstål. Fästet har ett klicksystem och skidan trycks fast.

Skidan tillverkas vid Malungsföretaget Autoform och fästet vid Malungsföretaget PMA, medan Ivar Rickardsson själv monterar ihop skidorna.

- Det här underlättar mycket för ambulanspersonal och sjukbilförare då vi slipper att bära patienterna i trapporna och de tester vi gjort visar att det fungerar mycket bra, säger sjukbilsföraren Olle Nilsson i Malung.

Stormskidan, som den döpts till efter tillverkaren och idémakaren, kommer den här veckan att visas upp i samband med att förare som kör sjuktransporter har en träff. Och redan är det flera orter som beställt och kommer att använda sig av hjälpmedlet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons