Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ITiS har lyft datakunnandet

Annons

u Gunnar Albinsson, lärare vid Fäggeby skola i Säter, är en av 2 000 lärare i Dalarna som deltagit i ITiS, IT i skolan - den största satsning på vidareutbildning av lärare som gjorts i landet. Mer än hälften av landets lärare har deltagit.

En utbildning som inte bara gjort lärarna bättre på datorer, utan också ändrat sättet att utbilda på.

I går var lärartätheten extremt hög på högskolan i Falun. 1 000 lärare från hela länet var samlade för en ITiS-festival med föreläsningar och utställningar.

Gunnar Albinsson visade hur Fäggeby skola jobbat med informationsteknologin.

- För mig, som verkligen inte var någon datamänniska, har det varit jättebra. Dessutom passade det här projektet perfekt för vår utvecklingsplan att jobba med hela skolan, från förskolan till årskurs sex.

Fäggeby skola valde skogen som tema.

- Eleverna har sökt information via nätet, använt digitalkameror och bandspelare, gjort intervjuer och bildspel. Informationsteknologi är ju inte bara datorer, säger Gunnar.

ITiS drogs i gång av Ylva Johansson när hon var skolminister. En jätte-satsning som kostat 1,7 miljarder kronor.

- Men av utvärderingarna att döma har det verkligen blivit så lyckat som vi hoppades på, säger Johansson, som i går var på plats för att föreläsa i Falun.

Ylva Johansson är numer vice vd för ett företag som säljer lärospel, interaktiva läromedel för gymnasiet och Komvux.

- I en internationell jämförelse är svenska lärare numer i en egen division. I andra länder talar man om trögtänkta lärare som inte vågar använda datorerna. Lite så var det här förut också. Men så är det definitivt inte längre, säger Ylva Johansson.

Hon poängterar att det inte är tekniken som står i centrum, utan att IT ska användas av lärarna för att utveckla och förändra utbildningen.

- Det ställs mycket högre krav på en lärare i dag än för 10-15 år sedan. Då är det värdefullt att lärare kan hanskas med IT som ett verktyg. En lärare måste behärska betydligt mer än en administratör. För läraren handlar det om att kunna olika typer av multimedia, pedagogiska program och hur IT kan användas med olika elever i olika sammanhang. För lärarna är detta ett livslångt lärande, säger Ylva Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons