Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italienskt på schemat

Annons

Följ med tjejgänget på kurs och lär er laga italienskt.

Masoud Mahammid står mitt i köket på Söderbaumska skolan i Falun med ett förväntansfullt tjejgäng omkring sig. Han är ingen italienare. Men väl en förespråkare av italiensk matlagning.

- Vi lagar mycket italienskt i min familj, det är okomplicerad mat som går snabbt att laga och som både jag och min fru tycker om. Jag bodde i Italien under tio år och jobbade där som kock under några år.

Masoud är intensiv. Så blir också kursen, fylld till bredden med uppgifter så att tjejerna ska hinna lära sig så mycket som möjligt på tre timmar. Grillad lax med hummersås, fylld färsk pasta, svamp på italienska, pastasås, ett härligt bröd och en enklare variant av efterrätten Tira mi su. Recepten är komponerade av Masoud själv och gemensamt för dem alla är att de är snabba, prisvärda och doftar italienskt.

- Min Tira mi su, till exempel, är tre gånger så snabb och tre gånger så billig som den klassiska, men minst lika god, säger han.

Efterrätten blir kvällens första uppgift. Den är mycket riktigt blixtsnabb att tillaga och kan sedan vila kallt under resten av matlagningen. Tjejerna går vidare till den lite klurigare uppgiften, den färska pastan. Masoud visar hur man kör pastadegen fram och tillbaka i pastamaskinen tills den ger långa breda remsor som han fyller med en röra av spenat och ricottaost.

Masoud visar tjejerna laxfiléerna som används under kvällen.

- I stället för att köpa färdig filé, köp en hel fisk utan huvud och stjärt och filéa den sedan själv. Det är inte svårt, och ni får ett mycket bättre kilopris.

När alla rätter lagats och brödet är färdigt sätter sig tjejgänget till bords för att summera kvällen och avnjuta resultatet. De ger varandra betyget mycket väl godkänt och skiljs åt med målsättningen att snart bjuda hem varandra på italienska middagar.

ANNA KLINTASP

Mer läsning

Annons