Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-säkerhet får underkänt

Annons

Ledningarna för landets offentliga organisationer prioriterar inte IT-säkerhet tillräckligt anser Krisberedskapsmyndigheten (KBM).

I en rapport till regeringen konstaterar KBM att det är hos organisationernas ledningar som IT-säkerhet uppenbart inte tas tillräckligt på allvar.

"Det är ledningarnas ansvar att se till att det finns en säkerhetspolicy som är väl förankrad i organisationen", skriver Linda Englund på IT-säkerhetsenheten hos KBM i ett pressmeddelande.

Hela det svenska samhällets funktioner är i dag beroende av internet för att fungera. Nätanslutna IT-system och mobil kommunikation ställer stora krav på IT-säkerhet, för att inte drabbas av intrång eller driftstörningar.

KBM konstaterar i sin rapport att det inte finns en samlad inventering av hur myndigheter, organisationer, kommuner och landsting anslutit sig till internet.

"En sådan inventering är nödvändig för att kunna säkra systemen", skriver KBM.

KBM pekar också på behovet av att komma till skott med en säker elektronisk identifiering. Att kunna legitimera sig på nätet är en förutsättning för fungerande e-tjänster i samhället.

KBM vill också bygga upp ett eget nätverk för myndigheter, liknande det som finns för försvaret. Myndighetsnätet behövs för att myndigheter på ett säkert sätt ska kunna byta information med varandra.

KBM har fått regeringens uppdrag att till mars 2008 ta fram en nationell handlingsplan för myndigheternas IT-verksamhet.

TT

Mer läsning

Annons