Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-krönikan: Steve Jobs, fick kicken och kom tillbaka

Annons

Det cirkulerar ett skämt om den karismatiska, men lätt psykopatiska Steve Jobs, en av Apples grundare. Det sägs att omkring honom finns ett fält där verkligheten förvrängs (reality distortion field). Om han till exempel skulle be någon medarbetare att tömma en giftbägare skulle denne nicka instämmande och konstatera att förslaget verkar rimligt.

Det finns både en styrka och en fara med starka ledare. Apple har under åren fått känna på både medgångar och motgångar. Bakom mycket av med- och motgång står Steve Jobs.

Det finns många likheter mellan Bill Gates och Steve Jobs, båda är födda samma år, 1955, båda är uppfostrade i 60- och 70-talens hackerkulturer. Båda har varit och är visionärer inom datorområdet. Om Bill Gates vision var en dator på varje kontor och i varje hem, så var Steve Jobs vision den användarvänliga datorn.

Steve Jobs grundade Apple tillsammans med Steve Wozniak.

Båda hade varit vänner under skolåren och båda hamnade som spelprogrammerare på Atari. År 1976 grundade de Apple.

De började med att knåpa ihop en dator som var ekonomiskt överkomlig för vanligt folk. De hade inspirerats av Alatir 8080. Resultatet blev den första Apple-datorn.

50 stycken plockades ihop i familjen Jobs garage och såldes till en datoraffär i hemstaden Cupertino. Kabinettet var till stora delar gjort i trä. Året därpå kom Apple II, en av de första små datorerna som blev en kommersiell framgång. Datorn blev bland annat mycket populär bland finansmän och börsmäklare. Det gick nämligen att köra ett användbart kalkylprogram på datorn. Den hade hela 4 K internminne, men ingen skärm. En vanlig tv-monitor fick användas i stället.

Framgångarna var betydande och när Apple börsintroducerades 1980 blev de båda grundarna mångmiljonärer i dollar flera gånger om.

År 1984 introducerades Macintosh-datorn, den klassiska lilla holkdatorn, med en hel del nyheter både vad gäller operativsystem och datorer. Och fler nyheter skulle följa i kommande modeller och versioner av operativsystemet.

Nyheter och nyheter...

Det mesta hade Jobs snott från Xerox berömda utvecklingsavdelning Parc. Men detta var den första kommersiella datormodell som erbjöd saker som mus, dialogrutor, menyer och ikoner.

I stället för att arbeta med textkommandon fanns här ett gränssnitt som använde metaforer från vårt dagliga liv, som skrivbord, mappar, dokument, papperskorg och WYSIWYG (What You See Is What You Get), det vill säga att det som visas på skärmen, hyfsat överensstämmer med det man skriver ut.

Året efter Macintosh-datorns introduktion lämnade Steve Wozniak Apple. Inte långt därefter fick Steve Jobs mer eller mindre sparken från det företag han varit med och grundat. Den som höll i yxan var John Scully vd:n som Jobs några år tidigare rekryterat från Pepsi Cola.

Jobs hade dock inga problem att få tiden att gå. Han startade Next, ett datorföretag som kom att utveckla ett eget operativsystem. Han köper också Pixar, ett filmbolag sprunget ur Lucas Film. Under åren har Pixar tillsammans med Disney presenterat datoranimerade filmer som Toy Story, Monsters Inc, Ett småkryps liv, med flera.

År 1993 lämnar Scully Apple. Ett par år senare sluts cirkeln när Apple köper upp Next och får tillbaka Steve Jobs i ledningen.

Visionerna har han fortfarande kvar. Senast presenterade han Apple Music Store, som av stora delar av musikbranschen ses som en modell för hur digital musikdistribution mot betalning ska ske över nätet.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons