Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-krönikan: Hemlig kod läckte ut på nätet

Annons

I fredags bekräftade Microsoft att en del av källkoden till operativsystemen Windows 2000 och Windows NT hade läckt ut på nätet. För programjätten i Redmond blev fredagen den 13:e i sanning en olycksdag.

Sedan länge råder en debatt om öppen källkod eller inte. Uppstickaren Linux har ju som idé att operativsystemet ska vara gratis och utvecklas av användare världen över som får tillgång till källkoden, och därmed kan upptäcka buggar och komma med förslag till förbättringar.

I den debatten har Microsoft, av förklarliga skäl, intagit den motsatta ståndpunkten. Med en nästan total dominans vad gäller operativsystem till persondatorer har företaget vaktat som en hök över sin kod.

Det är ytterst motvilligt som Microsoft i vissa fall gjort hela eller delar av källkoden tillgänglig för myndigheter när lagen så krävt.

Förra veckans händelse är lite som om Coca Colas hemliga recept skulle hamna på internet.

Nu är det dock inte koden till hela operativsystemen som läckt ut. Det rör sig om två paket. Det ena innehåller 30 915 filer med tillsammans 13,5 miljoner rader kod för Windows 2000 samt ett paket på 95 103 filer med omkring 28 miljoner rader kod för Windows NT.

De båda paketen väger i komprimerad form 203 respektive 229 megabyte och finns för nedladdning på internet.

Enligt Microsoft är detta bara en bråkdel av den totala mängden kod. Säkerhetsexperter uppskattar att det rör sig om omkring 15 procent. Om inte annat ger väl detta en bild av hur omfattande och komplexa dagens operativsystem är.

De som förstår sig på programmering och har tittat på den läckta koden konstaterar att bra skriven kod blandas med skräpkod och dåligt skriven kod.

Det som också slår betraktarna är att koden är tryfferad med vulgariteter och det i USA så fruktade F*-ordet.

För Microsoft har nu jakten på läckan startat tillsammans med FBI. Även om man vaktar sin kod så finns hela eller delar av käll- koden ute hos andra företag som utvecklar program som ska köras på operativsystemet. I dessa fall kringgärdas koden av stränga avtal för att skydda de värdefulla raderna.

Microsoft hävdar att läckan inte finns i det egna företaget. Misstankarna har riktats mot programvaruföretaget Mainsoft och att någon person där lämnat ut den hemliga koden.

Här och var dyker företagsnamnet upp i den källkod som nu finns på internet.

Man ska dock inte dra allt för snabba slutsatser av detta faktum. Det kan vara så att den person som lagt ut koden lagt till dessa rader för att just rikta misstankarna mot Mainsoft som en falsk ledtråd.

Microsofts programmerare ska inte heller dömas på förhand för alla vulgariteter och obsceniteter som hittats i koden. Det kan också vara ditlagda av den eller de personer som släppt ut koden på nätet, i syfte att misskreditera mjukvarujätten.

Det är ju så att Microsoft må vara det största mjukvaruföretaget i världen, men det är definitivt inte det mest älskade.

I jakten på något ställe där filerna fanns att hämta sökte jag på "hate microsoft" och fick drygt 16 000 träffar.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons