Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-krönikan: Ethernet fyllde 30 år förra veckan

Annons

I förra veckan var det 30 år sedan Ethernet föddes. De flesta som håller på med datorer - och i dag är det de flesta - har nog säkert hört ordet Ethernet i sammanhang som "Ethernetuttag", "Ethernetkabel" och "Ethernetkort".

Det har något med nätverk och att koppla ihop datorer att göra.

Exakt!

Faktum är att det mesta som går över nätverk och Internet går via

Ethernet.

Ethernet är en standard för datakommunikation på nätverk. Med Ethernet kan alla enheter i ett nät sända samtidigt, men måste lyssna så att det inte blir några kollisioner ute på nätet. Då måste enheten vänta ett tag för att sedan göra ett nytt försök att sända sitt datapaket.

Som så mycket annat inom

datorvärlden har denna standard utvecklats av Xerox och dess berömda forskningscenter i Palo Alto, PARC.

Även om många hade liknande tankegångar i början av 70-talet är det ändå Bob Metcalfe som brukar betecknas som Ethernets skapare. I ett memorandum daterat den 22 maj 1973 beskrev han den nya standarden och döpte den också till Ethernet.

På den tiden började datorer kopplas ihop och det behövdes ett sätt komma åt olika enheter på ett nät. Xerox höll även på att utveckla laserskrivaren och ett av problemen var hur flera datorer skulle kunna komma åt samma skrivare.

Ethernet var inte den enda

modellen för hur ett nätverk skulle organiseras. Dåtidens dominerande datajätte IBM lanserade till exempel en standard som hette Token ring. Poängen med Token ring var att datapaketen skickades under mer kontrollerade former. IBM:s argument var att man kunde garantera att en mängd data kom fram på en viss tid. När Ethernet känner av en kollision väntar den sändande enheten en slumpmässig tid för att

sedan göra ett nytt försök. I teorin kunde det alltså ta väldigt lång tid, nästan en evighet att distribuera en datamängd med Ethernet. I praktiken inträffade dock inte detta problem.

Bob Metcalfe är en av dessa universalbegåvningar som lyckas med det mesta han företar sig. Forskarkarriären på Xerox är bara en av fyra. Han startade datorföretaget 3Com i Silicon Valley, som i dag är en av de riktigt stora bjässarna inom IT-världen.

Efter tiden på 3Com blev han vd på datatidningsjätten IDG:s Info World Publishing Company. Han medverkade också i tidningarna under åtta år med en regelbundet återkommande krönika.

2001 startade han en karriär som riskkapitalist i ett företag där han tillsammans med några kollegor satsat två miljarder dollar i ett antal projekt som nästan alla har med IT att göra.

Bland annat har han satsat i ett företag som trådlöst ska koppla ihop inbäddade processorer, alltså små datachips som sitter i telefoner, dammsugare och kylskåp med

mera. Och det är där huvuddelen av världens processorer sitter, närmare 98 procent.

Han sitter även med i styrelsen för ett företag som jobbar för att leverera en bandbredd på hundratals megabit i sekunden via kabel-

tv-nätet, en bandbredd som Metcalfe kallar "äkta bredband".

Och namnet Ethernet, vad fick han det ifrån?

Tja, det kommer från det gamla begreppet ether som fysikerna på 1800-talet myntade. De menade att det fanns ett överallt närvarande fluidum i vilket de elektromagnetiska vågorna kunde färdas. Nu var det ju inte så, visade bland andra Einstein.

"Jag behövde ett ord som var medieoberoende och fastnade för ordet "ether" eftersom etern skulle finnas överallt", förklarar Bob Metcalfe i en intervju på Cnet News.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons