Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-krönikan: En omtumlande titt in i framtiden

Annons

Att förutsätta framtiden är lätt. Det är bara att ta dagens realiteter och skruva upp dem lite.

Så: morgondagens datorer kommer att bli snabbare och mindre. Vi kommer att få se mer och mer datorkraft i fler och fler prylar runt omkring oss. Och allt detta kommer att vävas samman i ett större och snabbare Internet.

Det finns dock två - minst - problem med denna typ av förutsägelser.

För det första är de inte speciellt visionära. Man drar bara ut utvecklingskurvorna lite in i framtiden.

För det andra går det inte att förutse de drastiska förändringar som trots allt kommer, med denna typ av förutsägelser. Att på 90-talet utgå från att IT-aktierna skulle fortsätta stiga som de gjort, var ingen tokig förutsägelse. Den stämde in hela tiden fram till att IT-bubblan sprack.

IT-gurun, visionären och entreprenören Ray Kurzweil har startat en tummelplats för djärva framtidsspekulationer på nätet:

www.kurzweilAI.net.

Här rör det sig om djärva och hisnande spekulationer.

I adressen till hemsidan finns den välbekanta förkortningen AI, som de flesta väljer att tolka som artificiell intelligens.

I Ray Kurzweils begreppsvärld står dock förkortningen för accelererad intelligens.

Att intelligensen hos maskiner och människor i växelverkan, kommer att öka och öka drastiskt, är något som Kurzweil och de flesta debattörer på sidan är övertygad om.

Vi bevittnar i dag en revolution inom många områden som berör varandra som till exempel bioteknik, nanoteknik, molekylär-elektronik, databehandling, artificiell intelligens, mönsterigen-

känning, virtual reality, hjärnforskning och robotik. Vad detta kommer att leda till och hur det kommer att påverka samhället, ekonomin, konsten, politiken, utbildningen, medicinen, militären, sexualiteten med flera områden är något som Kurzweils tummelplats på nätet försöker ge svar på.

Några av de artiklar som för tillfället finns på sidan kittlar nyfikenheten:

"Kommer maskiner att kunna bli medvetna? Antag att man skulle kunna skanna någons hjärna och installera denna fil i en lämplig maskin. Skulle denna entitet vara medveten?"

"Mänsklig kloning är den minst intressanta delen av dagens kloningsteknik"

"Det intelligenta universum. Inom 25 år kommer vi med hjälp av vår kunskap om den mänskliga hjärnan att skapa superintelligenta maskiner. Inom 300 år kommer hela universum att genomsyras av den mänskliga intelligensen." Detta är bara några fantasieggande exempel på artiklar. Mycket skulle nog kunna sägas vara fantasifull science fiktion om det inte vore för Kurzweil.

Han är nämligen inte vilken tomte som helst.

Som forskare och entreprenör har han startat flera framgångsrika företag inom IT-området som han sedan sålt, vilket gjort honom förmögen. Han har dessutom fungerat som vetenskaplig rådgivare åt flera amerikanska presidenter, så det är inte helt lätt att avfärda hans förutsägelser som snurriga fantasier.

Så den som vågar blicka framåt, bortom högre megahertztal, större bandbredd och annorlunda moderkortskonstruktioner bör besöka Kurzweils sida.

Men bered er på en omtumlande upplevelse.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons