Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-kaféet slår upp dörrarna

Annons

IT-kaféet är nymålat och fräscht. En ny kaffeautomat har precis installerats. Datorerna, fem stycken, står färdiga att användas. Stora fönster på båda sidor i lokalen gör att lokalen känns större än den egentligen är.

- Det är precis som vi vill, full insyn och utsyn, säger Anette Holmgren.

Det är föreningen YouNG, en ideell ungdomsförening, som ansvarar för IT-kaféet som kommer att sysselsätta omkring 30 personer. Överskottet i verksamheten kommer att gå direkt till ungdomsverksamhet i kommunen.

Hedemora kommun har bidragit med 50 000 kronor till verksamheten och kultur- och fritidsnämnden ska fortsättningsvis bidra med 25 000 kronor per år.

Roger Last är ordförande i YouNG. Han talar om kaféet som en mötesplats där vem som helst, oavsett ålder, är välkommen att slinka in. Kafeet kommer att vara alla dagar i veckan in på sena kvällen.

- Det är bara att komma in och betala 20 kronor för en timme. Sedan lägger vi in namnet i ett speciellt program för IT-kaféer. Vi finns till hands för den som vill ha hjälp att skicka e-post, skriva dokument och allt möjligt, säger han.

Den som inte vill använda dator kan slå sig ner i den inredda källaren.

Medlemmarna i YouNG kommer inte tillåta att någon surfar på porrsidor. Bildskärmarna är placerade så att det går att ha översyn.

- Den som surfar på porrsidor åker ut, skulle vi ändå missa någon kan vi ändå gå in och kolla och spärra användaren, säger Roger Last.

Föreningen hade tänkt öppna kaféet redan vid årsskiftet, men fick ändra på planerna.

- Vi fick tillgång till lokalen i december. Då hade vi fullt upp med att riva ut och måla. Det var mer jobb än vi trodde. Men nu ser vi fram mot att kunna hålla en invigningsceremoni så småningom

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons