Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israels Arbetarparti väljer ledare

Annons

Israels försvarsminister Amir Peretz väntas få storstryk när Arbetarpartiet i dag väljer ny ledare. Resultatet är avgörande för den omstridde premiärministern Ehud Olmerts regering.

Favoriten Ami Ayalon, en politisk novis men med lång karriär inom flottan och säkerhetspolisen, har hotat att omedelbart föra Arbetarpartiet ur regeringen om inte Olmert avgår.

Olmert har utstått en storm av kritik för sin hantering av kriget i Libanon förra sommaren. Ayalons främste rival, förre premiärministern Ehud Barak, har också krävt Olmerts avgång men kan tänka sig att sitta hans i regering fram till ett nyval.

Arbetarpartiets cirka 100|000 medlemmar kan rösta fram till klockan 21 i kväll svensk tid, och resultatet väntas cirka två timmar senare. Peretz, som liksom Olmert sågats för sin insats i Libanonkriget, väntas bli avlägsen trea efter Ayalon och Barak.

Ingen kandidat spås dock få de 40 procent av rösterna som krävs för att vinna direkt. Det lär därför bli en andra valomgång 12 juni.

Om Arbetarpartiet lämnar regeringen tvingas Olmert avgå eller utlysa nyval, om han inte kan söka stöd från småpartier på högerkanten för att lappa ihop sin majoritet i knesset.

Även Arbetarpartiet har dock rasat i opinionen sedan valet våren 2006 och är inte särskilt suget på ett nyval. Israelisk press spekulerar därför om att den slipade politikern Olmert kan lyckas rädda sin koalition trots allt.

Jerusalem Post skriver att Olmert kan utnyttja det upptrappade våldet runt Gazaremsan till att föreslå en nationell samlingsregering där även högerpartiet Likud ingår. Likudledaren Benjamin Netanyahu är en före detta finans- och premiärminister.

Premiärminister har även Ehud Barak varit, och för honom innebär partiledarvalet en comeback efter sex år utanför den politiska hetluften. Exgeneralen Barak tog Israels armé ut ur södra Libanon 2000 men hans förhandlingar med palestinierna samma år misslyckades, och han förlorade valet våren 2001.

Hans rival Ami Ayalon har varit chef för såväl Israels flotta som säkerhetspolisen Shin Bet. Till skillnad från många andra israeliska politiker är han obefläckad av anklagelser om korruption och maktmissbruk.

Ayalon är känd som en fredsduva och lanserade 2003 fredsinitiativet Folkets röst tillsammans med den palestinske akademikern Sari Nusseibeh.

TT

Mer läsning

Annons