Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israeliskt-palestinskt ministermöte

Annons

På söndagen träffades för första gången Israels utrikesminister Tzipi Livni och palestiniernas nye premiärminister Salam Fayyad.

Mötet sammanfaller med Israels ansträngningar att stärka Fayyads regering, som tillsattes i juni av president Mahmud Abbas sedan den radikala Hamasrörelsen tagit kontroll över Gazaremsan och Abbas upplöst samlingsregeringen.

Fayyads kansli sade tidigare att han skulle träffa höga israeliska företrädare för att diskutera Israels planer på att frige 250 palestinska fångar som tillhör Abbas Fatah-parti. Beslutet om frigivningen fattades vid ett regeringssammanträde i Jerusalem på söndagen.

Israel håller för närvarande mer än 11|000 palestinska fångar. Bara drygt hälften av dem är dömda för något brott och över 800 hålls utan att ha åtalats.

Enligt Fayyads medarbetare tänkte han också ta upp frågan om avlägsnande av hundratals israeliska vägspärrar på Västbanken, och öppnande av alla gränsövergångar in i Gazaremsan.

På söndagen blev Israel på nytt beskjutet från Gazaremsan. Sju raketer slog ned men ingen människa skadades, uppgav en taleskvinna för armén. En av raketerna träffade dock en skola i staden Sderot.

På söndagen sköt israeliska soldater ihjäl en palestinier i norra Västbanken, enligt sjukhuskällor. Mannen som var medlem av den militanta rörelsen Islamiska Jihad, sköts när han körde sin bil nära staden Jenin.

TT

Mer läsning

Annons