Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel vägrar ta emot norrman

Annons

Israel ställde på tisdagen med kort varsel in ett planerat möte med statssekreteraren vid norska UD Raymond Johansen. Det var en örfil åt Norge som straff för att Johansen i måndags besökte den palestinske premiärministern.

Johansen skulle ha träffat en högt uppsatt representant för Israels utrikesdepartement.

Samtidigt uttalade Israel sin uppskattning av att USA och EU har avhållit sig från att erkänna den palestinska regering som tillträdde i lördags.

Kvartetten är USA, FN, EU och Ryssland. Villkoren är att palestinierna ska lova att aldrig använda våld men erkänna Israel och hålla avtal som Palestinska myndigheten och Israel har ingått tidigare.

Norges beslut att återuppta diplomatiska kontakter med den palestinska regeringen har hittills inte fått efterföljd av andra länder. Men några länder inom EU diskuterar hur bojkotten mot de palestinska områdena ska kunna lättas.

USA har beslutat att ha vissa kontakter med palestinska regeringsmedlemmar som inte tillhör Hamasrörelsen _ alltså inte med exempelvis Johansens värd premiärminister Ismail Haniya.

Det norska besöket i Gaza väckte stort uppseende i Israel. Tidningen Haaretz fick på sin hemsida snabbt 300 kommentarer i ärendet från läsarna.

TT

Mer läsning

Annons