Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel stoppar sexdagarskonferens

Annons

Israelisk polis stoppade på tisdagen en palestinsk konferens på ett hotell i östra Jerusalem som var en del av 40-årsminnet efter Sexdagarskriget. Samtidigt manade den palestinske ledaren Marwan Barghuti till protester.

Palestinska religiösa ledare, myndighetspersoner och civila representanter var inbokade för att tala vid konferensen med namnet "Jerusalem, den palestinska statens huvudstad. Att gå från slagord till verklighet". Israelisk polis meddelade deltagarna i måndags att säkerhetsministern Avi Dichter hade förbjudit mötet eftersom den var kopplad till palestinska myndigheten. Israel, som ockuperat östra Jerusalem sedan kriget 1967, ser hela staden som sin huvudstad och förbjuder all palestinsk myndighetsutövning där.

Ett antal evenemang är inplanerade under veckan av fredsaktivister för åminnelse av kriget. Samtidigt manade på tisdagen den fängslade palestinske ledaren Marwan Barghuti till "en omfattande folklig kampanj" mot Israel. I ett uttalande som släpptes på tisdagen sade ledaren att "det oundvikliga" slutet på ockupationen är den enda vägen till fred i Mellanöstern.

Marwan Barghuti är medlem av den palestinske presidenten Mahmud Abbas al-Fatah-parti och ledare för Västbanken. Han var en av nyckelaktörerna när den andra intifadan startade 2000. Han avtjänar för närvarande fem livstidsdomar för anstiftan till sjävmordsattentat men ses ändå som en möjlig efterträdare till Abbas.

TT

Mer läsning

Annons