Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel ökar Gazaanfall

Annons

Israel ökade intensiteten i sina angrepp mot Gazaremsan på måndagen och hotade att döda alla Hamasledare som är inblandade i raketattacker mot Israel. Minst fem människor dödades.

Tusentals anhängare av det islamistiska regeringspartiet Hamas samlades på gatorna i Gaza och ropade på vedergällning för söndagskvällens anfall mot en Hamasledares hem. Åtta människor dog i attacken, men ledaren Khalil al-Haya var själv inte hemma. Sju av de döda tillhörde hans familj.

Säkerhetsminister Avi Dichter sade enligt AFP att Israel också skulle döda Hamas högsta ledare, Khalid Mishal, "vid första bästa tillfälle". Mishal, som överlevde ett israeliskt mordförsök i Jordanien 1997, befinner sig i Syrien. Även palestiniernas premiärminister Ismail Haniya riskerar att bli måltavla om han beordrar raketanfall, sade Dichter till israelisk radio.

Hamas, som inte har utfört något självmordsattentat mot Israel sedan 2004, hotade med en "jordbävning" mot den judiska staten som reaktion på anfallet mot al-Hayas hem.

De israeliska angreppen från luften fortsatte på måndagen. I ett anfall dödades fyra medlemmar av Islamiska jihad som färdades i en bil nära Beit Lahiya i norra Gazaremsan , uppgav invånare och sjukhuskällor. Tidigare dog en person i en träff mot en byggnad som enligt Israel var en verkstad för rakettillverkning. Palestinierna sade att byggnaden hyste ett stenhuggeri.

Omkring 50|000 människor miste sin elförsörjning på grund av beskjutningen.

Angreppen skedde sedan regeringen i söndags beslutat om en militär upptrappning som svar på palestinska raketanfall in i Israel. Raketanfallen har orsakat skador men inte krävt några dödsoffer. Kraven är stora på premiärminister Ehud Olmert att göra något för att få stopp på raketregnet.

På måndagen beslagtog den israeliska armén utrustning och stoppade därmed sändningarna från fyra radio- och tv-stationer i norra Västbanken, uppger säkerhetskällor.

De båda tv-stationerna al-Afaq och Sana samt radiostationerna Jabal al-Nar och Koran har alla band till Hamas.

TT

Mer läsning

Annons