Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel lamslaget av strejk

Annons

Den mäktiga fackföreningsrörelsen Histadrut i Israel inledde sin bebådade strejk på förmiddagen. Internationell flygtrafik och många samhällsfunktioner upphörde.

Strejken är inte tidsbegränsad, men en arbetsdomstol behandlar under förmiddagen regeringens begäran om restriktioner så att viktiga tjänster ska kunna upprätthållas.

Histadrut meddelade att busstrafik, brandförsvar, järnvägar, statliga arbetsplatser samt den internationella flygplatsen i Tel Aviv berörs.

Histadrut uppger att tusentals kommunalanställda står utan lön sedan månader. Regeringen skyller på lokala myndigheter som underlåtit att följa riktlinjer om effektiv administration.

Strejken riskerar också att få fotbollsmässiga följder om det plan som på torsdag ska föra in det engelska landslaget, inför lördagens EM-kvalmatch mot Israel, inte kommer att kunna landa.

Minuterna innan generalstrejken skulle bryta ut klockan sex på onsdagsmorgonen (lokal tid) gick facket med på en tre timmar lång frist för att förhandla med regeringen om kraven på uteblivna löner för kommunanställda.

Sent i går kväll vände sig regeringen till landets arbetsdomstol för att stoppa strejken. Domstolen skulle sammanträda under natten för att ta ställning till regeringens krav.

Landsorganisationens ledare Ofer Eini ser strejken som en protest mot att kommunanställda över hela landet inte fått sina löner på flera månader.

Enligt Eini kommer strejken att lamslå bussar, järnvägar, brandkårer, regeringskanslier och den största flygplatsen. En stängd flygplats drabbar lördagens EM-kvalmatch i fotboll mellan Israel och England. 4|000 britter väntas komma för att se matchen.

Den israeliske finansministern Avraham Hirchson sade på en presskonferens på tisdagskvällen att de anställda ska få betalt inom två veckor.

TT

Mer läsning

Annons