Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel konfiskerar mark för barriär

Annons

Israel konfiskerar 23 hektar palestinsk jordbruksmark på den ockuperade Västbanken för byggandet av den kontroversiella mur- och stängselbarriären. Det framgår av en militärorder AFP tagit del av.

Armén informerade på fredagen fullmäktige i byn Bardaleh, norr om Jeriko, att marken skulle konfiskeras "av säkerhetsskäl" för att förlänga den barriär som Israel hävdar stoppar självmordsbombare.

De som äger eller brukar landet anmodas att ansöka om kompensation, framgår av en kopia av militärordern som överlämnats till fullmäktige i Bardaleh.

Israel hävdar att den 70 mil långa barriären är nödvändig för att skydda den judiska staten mot terrorister. Barriären består till största delen av stängsel och vallgravar. En 16 kilometer lång sträcka, bland annat runt Jerusalem, utgörs av en 6_8 meter hög mur.

Palestinierna ser bygget som ett sätt att stjäla deras mark och göra deras utlovade palestinska stat omöjlig. De anser att den skiljer bönder från deras mark och splittrar familjer.

2004 fastslog Internationella domstolen i Haag, i ett rådgivande utlåtande, att mur- och stängselbarriären på ockuperad mark är olaglig och bör rivas omedelbart.

TT

Mer läsning

Annons