Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel godtar arabiskt initiativ

Annons

Israel står berett att göra "stora och smärtsamma" eftergifter i Palestinafrågan, säger premiärminister Ehud Olmert.

Den saudiska fredsplanen utgör "en lämplig utgångspunkt" för fredsförhandlingar, anser han.

Han syftade på ett förslag till fred, som Saudiarabien lade fram 2002 och som då avvisades direkt av premiärminister Ariel Sharon.

I förslaget erbjuds Israel diplomatiskt erkännande av hela arabvärlden i utbyte mot att Israel lämnar alla områden som erövrades 1967.

Dagen efter att saudierna lagt fram planen vid ett möte i Beirut med Arabförbundet genomförde en palestinier ett blodigt självmordsattentat med 30 dödsoffer och Israel inledde återockupationen av de palestinska områdena. Fredssamtal blev omöjliga.

Nu, i ett läge då USA börjar lita till diplomati igen, har Saudiarabien inbjudit till ett möte i Riyad 28_29 mars för att återlansera fredsplanen. FN:s generalsekreterare har anmält att han kommer, och förväntningarna är höga.

Både Olmert och hans utrikesminister Tzipi Livni har uttalat ett begränsat stöd för planen. De har sagt att de vid förhandlingar kommer att kräva korrigeringar; Israel vill inte återgå exakt till 1967 års gränser, och alla palestinska flyktingar kan inte återvända till sina forna hemtrakter, säger Olmert och Livni.

Vad gäller flyktingarna kräver den saudiska planen inte totalt återvändande för palestinier utan förhandlingar för att finna en kompromiss mellan Israel och palestinierna.

Mötet i Riyad förbereds nu genom intensiva kontakter i hela arabvärlden. Hamasledaren Khalid Mishal besökte Saudiarabien häromdagen.

Arabförbundets ordförande Amr Musa höjde ett varnande finger i Amman i tisdags:

TT

Mer läsning

Annons