Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ismannen tar det kallt

Annons

-Isen är tre decimeter tjock så Runndagarna är inte i farozonen som det ser ut i dag, säger Roger Wikblom.

Fast det är klart att värmen kan ställa till så att det blir vatten på isen. Den kan också bli sörjig att åka på, och då blir det inte lika roligt.

- Men det är ingenting jag oroar mig för än. Bara det blir kalla nätter vågar jag utlova perfekta banor, fortsätter han.

Roger Wikblom har is i magen och är på väg ut med hyveln för att skrapa banorna på Runn. Över tre mil ytterskär på Dalarnas skärgårdssjö har plogats upp för långfärdsskridskoåkarna till helgen.

På lördag körs familjerundan Runn Runt, med frivilliga startkort och utan krav på skridskor. Det går nämligen lika bra att åka spark eller att dra barnvagn ut till stämpelplatsen på Hellmansö.

- Även om isen är väldigt säker så se upp med alla sund, råder Friluftsfrämjandets distriktsordförande Anders Hedlund.

När det blåser pressas isen nämligen ner mellan öarna och tunnas ut. Det gäller alla sjöar men är speciellt karaktäristiskt för Runn, som är både djup och grund om vartannat.

För säkerhets skull ger Friluftsfrämjandet också fortlöpande israpporter på telefon inför helgens arrangemang på Runn.

Nu är det bara att hoppas att alla bilar hålls borta från banorna både före och i samband med Runndagarna, säger projektledaren Bo Sandström. Bilkörning på isen förstör banorna fullständigt och kan spoliera hela arrangemanget. Det visar okynnesåkningen på den angränsande Ösjön, där skridskobanorna körts helt obrukbara nattetid.

Men utan motorburna sabotörer ser arrangörerna fram emot två toppendagar med tusentals skrinnare på plats under Runndagarna till helgen.

Fotnot: Israpport från Friluftsfrämjandet lämnas dagligen på telefon 023-263 94. Ring om du vill känna dig säker!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons