Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islamistgrupp håller BBC-reporter

Annons

En islamistgrupp uppgav på onsdagen på ett ljudband utlagt på internet att den håller BBC-reportern Alan Johnston.

Gruppen kräver att Storbritannien friger muslimska fångar i utbyte mot Johnston.

En hittills ganska okänd islamistgrupp, Jaysh al-islam (Islams armé), förklarade sig ligga bakom kidnappningen av Johnston för åtta veckor sedan.

Meddelandet var utlagt på en sida på internet som ofta används av al-Qaida och andra extremistgrupper. En bild av vad som såg ut som Johnstons id-kort från BBC var också utlagd.

Tillkännagivandet av gruppen kom några timmar efter det att den palestinske premiärministern Ismail Haniya fört samtal med en brittisk diplomat om journalistens situation. Det var den första bekräftelsen på att Johnston tillfångatagits. Enligt palestinska myndigheter är han vid liv.

Alan Johnston, 44, försvann den 12 mars då han skulle köra till sitt hem på Gazaremsan. Han är den enda västerländska journalisten som är permanent placerad i Gaza.

Abu Qatada al-Filistini, som nämns på ljudbandet, är en extremistisk muslimsk predikant som misstänks ha nära förbindelser med al-Qaida och har av den brittiska regeringen beskrivits som en "viktig internationell terrorist". Han är en av tiotalet muslimska män som de brittiska myndigheterna har hållit fängslade eller i husarrest därför att de anses hota landets säkerhet. Samtidigt medger myndigheterna att det inte finns tillräckliga bevis för att ställa männen inför rätta.

En speciell immigrationsdomstol i London fastslog i februari att Abu Qatada kan deporteras till Jordanien, där han dömts två gånger i sin frånvaro för att ha planerat terrordåd.

Islams armé blev känd i juni förra året när den medverkade i en räd över gränsen från Gazaremsan och tillfångatog en israelisk soldat .

TT

Mer läsning

Annons