Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islamister håller ut i Libanon

Annons

Striderna fortsätter vid det palestinska flyktinglägret Nahr al-Barid i norra Libanon.

Minst ett dödsoffer krävdes också på torsdagen i den serie av bombdåd som skakar Libanon.

En soldat dödades på 19:e dagen av strider mellan libanesiska armén och extremistgruppen Fatah al-Islam kring Nahr al-Barid, några kilometer norr om hamnstaden Tripoli. Totalt har nu 109 personer dödats i arméns försök att utplåna gruppen, 48 av dem soldater, rapporterar AFP.

Minst en civilperson dödades på kvällen i en stor explosion i ett industriområde i Zuk Mosbeh, norr om Beirut. Ytterligare minst tre personer skadades av bilbomben.

Tidigare på torsdagen exploderade två handgranater i områden kring Beirut. Ytterligare en sprängladdning detonerade i det kristna Notre Dame-universitetet i den nordlibanesiska staden Koura. Endast materiella skador uppstod.

På torsdagen fortsatte granatelden mot Nahr al-Barid. Den stora palestinska rörelsen al-Fatah, som inte tros ha något med Fatah al-Islam att göra, rapporterar att islamisternas motstånd börjar försvagas.

En libanesisk islamistisk paraplyorganisation inledde på torsdagen medlingsförsök för att få Fatah al-Islam att ge upp. Men själva säger sig Fatah al-Islam, som sedan den 20 maj trotsat motståndarnas tyngre vapen, vägra vika.

Myndigheterna har krävt kapitulation, särskilt av de gärningsmän som dödade 27 soldater på stridernas första dag.

Nya varningsflaggor höjs för de 3|000 civila av flyktingstadens ursprungligen 31|000 invånare som ännu befinner sig i lägret. Internationella röda korset varnar för att civila utsätts för ett nytt hot från odetonerad krigsmateriel, som dessutom försvårar hjälparbetet. De civila har också mycket växlande tillgång till el och vatten.

I onsdags åtalades elva Fatah al-Islam-män för terrorism av en militäråklagare. Därmed har 31 personer lagförts sedan stridernas början. De flesta är libaneser _ vilket trotsar rapporter om att utlänningar dominerar rörelsen.

TT

Mer läsning

Annons