Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskalla tips till coola företagare

Annons

Det var företagarna i Ludvika som fick chansen att lyssna till framgångsrecept när Yngve Bergkvist, mannen bakom ishotellet i Jukkasjärvi, föreläste om entreprenörskap.

Under rubriken "Att göra pengar av fruset vatten" fick drygt 50-talet ambitiösa ta del av knep som gjort norra Sverige känt över världen, just på grund av sin iskyla.

In från bitande isvindar kom småföretagare för att lyssna till iskalla fakta, minusgradersanekdoter liksom för att njuta av dryck i glas av is.

Yngve Bergkvist själv använder inte ordet minus framför grader - som om kylan vore så självklar att inget annat existerar. Som när han berättar om supermodellen Naomi Campbell på besök i Jukkasjärvi, där hon lät sig frysas in i en absolutflaska av is för att förevigas av stjärnmodellfotografen Herb Ritts.

- Det var 27 grader och där stod hon som Gud skapat henne. Jag har polerat flaskan ett antal gånger, försäkrade Bergkvist stoltserande över sitt eget signerade exemplar av fotografiet.

Ett av knepen för framgång är att skaffa sig bra samarbetspartner, hävdar onsdagskvällens före-läsare.

Bland kalla partners i isbransch-en figurerar Volvo - vars reklam-kampanj orsakat en viss positiv förvirring i USA via en isande blåvacker pr-film som fick mängder av amerikaner att fråga efter "Volvo Ishotell", enligt Bergkvist.

Alldeles nytt är projektet som har Shakespeare som inspiratör. Bara tio meter från Themsen ligger originalet, The Globe Theater, där författarens egen teater en gång fanns. Repertoaren är enbart Shakespearisk och det var med samma ambitioner teamet i Jukkasjärvi började fundera på en Ice-Globe-Theater.

- Men skådespelarna kunde ju inte spela på engelska, det skulle inte bli rätt.

Den 23 januari i år hölls premiären på isteaterscenkopian, med Hamlet framförd på samiska. Ice Globe Theater har varit Europas mest omskrivna scen sedan dess.

- 300 media fanns på plats första veckan, fem tv-bolag. Förutom de positiva recensionerna har kritikerna dessutom gett adressen och uppmanat "åk dit".

Projektet kostade tio miljoner, så intäkterna behövs.

Flera isprojekt är på gång. Icebar, en bar helt i is inne i ett Stockholmshotell, ska snart följas av isbarer i Paris och Berlin.

- Det blir franch-icing, vitsade Bergkvist, innan han tillsammans med personalen från Grand bjöd åhörarna att njuta av en barspecialitet i modererad form.

- Whisky in the rocks, whisky i isglas, serverar vi i baren.

På Grand var det isande lingondricka och juice i de vackra isglasen direkt från frysen.

- Jättegott, försäkrade Gunnar Eriksson, en bland Ludvikaföretagarna.

När glasen tömts var disken snart avklarad - smältande snabbt förvandlades fruset till vatten igen.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons