Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isdrama slutade lyckligt

Annons

Bärgningen av traktorn blev helt odramatisk i jämförelse med kvällen då den försvann ner till Orsasjöns dyiga botten, sexton meter under isen.

Alf Björkman lyckades i sista sekunden ta sig ur hytten. Med isdubbarna drog han sig upp och sprang tvärs över sjön till Kråkberg, där kompisen Björn Hagelby var ute i ett annat plogfordon.

- Därför följde jag skridskobanan mot Kråkberg i fall han skulle komma åkande, och kanske också hamna i vaken, säger Alf, som nu var tillbaka vid den uppsågade och stockförstärkta vaken tillsammans med Björn och bärgarna från Älvdalen.

John Festin och hans manskap kan sedan tidigare det här med att bärga fordon som har gått igenom isar. Till sin hjälp hade de en specialgjord släde, med en överbyggnad och lyftblock.

Dykarna Reidar Bakken och Tommy Eriksson gick ner för att fästa vajrar i traktorns fyra hörn och det var inte det enklaste i den obefintliga sikten. Traktorns ena sida var nedsjunken i dyn och de tvingades upp för tubbyte innan alla krokar satt där de skulle.

Lyftet inleddes utan problem, men precis under isen tog det stopp. Kjell Glädje plockade fram en motorsåg modell större och öppnade vaken lite till.

Sedan stod det inte på förrän traktorn hängde ovanför vattenytan och hela ekipaget kunde bogseras till säkert underlag.

Nu ska traktorn till verkstad för att omedelbart göras i ordning. Den behövs redan till helgen då det blir långloppsskridsko på Orsasjöns is.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons