Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isande okänslig förvaltning

Annons

Av insändarsignaturen Paavo, den 17 mars, känner jag mig inspirerad att skriva följande:

Förhållandet att förvaltningen varken lyssnar på oss i personalen eller våra företrädare, de båda lärarfacken, har inte bara drabbat Vasaskolan utan känns mycket väl igen även från Jonsboskolan.

Förra sommaren infördes en ny (konsultplanerad) ledarorganisation inom skolorna i Hedemora kommun. Några månader senare var fyra av dess nyutnämnda rektorer på väg från sina tjänster.

Då undrar jag vem som är ansvarig. Inom den privata företagsvärlden föreställer jag mig att ledningen hade fått ta sitt ansvar, men hur är det inom den kommunala sektorn? Inte en kommentar har hörts om den saken.

När så dessa rektorer ska ersättas startar ett nytt konsultarbete som för vår del resulterat i två anställningar som våra fack, det vill säga ytterst vi i personalen, inte är eniga med förvaltningen om.

I höstas gav personalen ett tydligt stöd för Jonsboskolans biträdande rektor, vid ett möte med förvaltningen, som även blev direkt ombedd att tänka om angående den tjänsten.

Men inget skulle gå att ändra eftersom ledningsgruppen ska vara ett team av rätt sammansättning.

Redan där kommer inkonsekvensen fram eftersom vårt rektorsområde har ytterligare en biträdande rektor med längre anställningsperiod och som förstås utgör en tredjedel av det teamet.

Nu ställer jag mig frågan: Har man nu anställt två nya rektorer som "passar ihop" med henne eller ska hon anpassa sig till de båda nya för att den rätta teamkänslan ska uppstå?

En annan fråga är: Vad händer om någon av de nya rektorerna slutar efter en kortare period (de har nu alla tre olika långa anställningsperioder)?

Teamtanken bör ju gälla då också, och i konsekvensens namn måste man då nyanställa på alla tre rektorstjänsterna - igen.

Långsiktighet och skolutveckling är begrepp som vi under sådana här förhållanden kan glömma. Jag tror också att man glömt att reflektera över hur sådana här turer påverkar hela personalgruppen och hur arbetsglädjen snabbt skadas.

Jag uppfattar inte alls att Paavo i sin insändare ville diskutera ett enskilt rekryteringsärende utan snarare den isande okänsligheten inför personalens åsikter och den bristande demokratin.

Så jag tycker att biträdande förvaltningschef Torgny Karlsson kan komma igen och utreda de här förhållandena. Mina arbetskamrater och jag vill helt enkelt veta: Vilken policy har förvaltningen egentligen i de har frågorna, och hur har man tänkt förankra den policyn hos personalen?

EN ANSTÄLLD

Mer läsning

Annons