Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isaf förnekar nya civila offer

Annons

Den Natoledda Isafstyrkan i Afghanistan medger att ett område i nordost bombats men avvisar uppgifter från lokala källor om att över 30 civila skulle ha dödats i flygräderna.

Lokala källor i nordostprovinsen Kunar, bland andra en ledamot av afghanska senaten, uppgav att ett bostadshus bombats av Isafs flyg sent i torsdags och att nio civila dödades. På fredagen ska ytterligare 27 ha dödats när begravningen bombades.

Ledningen för Isaf bekräftade att bombanfall genomförts i det nämnda området men sade sig inte ha skäl att tro att det skulle ha förekommit några som helst civila förluster.

I dessa otillgängliga trakter är det svårt att få uppgifter bekräftade.

De 300 svenskar som ingår i Isaf är stationerade i norr. Två svenska Isaf-soldater dödades 2005.

Enligt afghanska inrikesdepartementet dödades ett 30-tal talibaner i flygräder under fredagen i provinsen Uruzgan i söder. Amerikanskt flyg sattes in på begäran av afghanska regeringsstyrkor som blivit utsatta för en kraftig attack under natten.

USA-alliansen försäkrade att inga civila hade blivit indragna i striderna. Den USA-ledda styrkan som jagar terrorister, och Isaf vars uppgift i första hand ska vara att hjälpa Afghanistan med återuppbyggnadsarbete, har båda fått skarp kritik på senare tid för urskillningslösa attacker som dödat många civila.

Väststyrkorna har visserligen ifrågasatt de siffror som lokala källor nämnt över antalet civila dödsoffer men erkänt att alltför många vanliga afghaner fått sätta livet till.

De höga civila dödstalen har lett till kraftigt minskat förtroende för de utländska trupperna bland den afghanska befolkningen.

TT

Mer läsning

Annons