Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländsk grupp firar nationaldag i Orsa

Annons

Det är internationellt i Orsa just nu. Under hela veckan är den irländska gruppen Chois Life på besök och dessutom är en delegation från Ulan Bator i Mongoliet gäster hos turismutbildningen Swedish College of Travel and Tourism, Scott.

Den irländska gruppen består av tio musiker och tolv dansare. De har ett späckat program, som inleds i kväll, onsdag, med en konsert i Röda Kvarn tillsammans med Orsa ungdomskör.

- Värdar är Orsa spelmanslag, ungdomskören och Vikarbyns lilla spelmans, som alla har varit på Irland och lärt känna Chois life, berättar Margaretha Mattsson.

Efter konserten i Orsa på onsdagskvällen, väntar ett besök i Rättvik under torsdagen. Det är en speciell dag för irländarna. Den kallas allmänt S:t Patricks Day och är även Irlands nationaldag. Anledningen är att Irlands skyddshelgon S:t Patrick anlände till ön år 432 efter Kristus.

- Under dagtid på torsdag kommer irländarna att besöka Rättviks musikskola där man lär ut sång, dans och musik, berättar Margaretha.

- S:t Patricks Day kommer vi också att fira genom en finare middag, så att våra gäster får känna sig lite högtidliga.

På torsdag kväll kommer irländarna att vara i Orsa och stadshotellet.

- Först ska de ha ett litet program för Rotary och därefter, klockan åtta, blir det öppet hus. Då är det tänkt att hotellet ska bli en "typisk irländsk pub" där man sjunger och spelar om vartannat.

Under fredagen är det de elever i Rättviks gymnasium som har musik i sitt gymnasieprogram som får besök och dagen avslutas med en irlänsk afton i Vikarbyns bystuga då Vikarbyns lilla spelmanslag är värd.

Under lördagen är Orsa hembygdsgård samlingsplats. Först är det workshops under eftermiddagen och senare på kvällen blir det en offentlig sång och danskväll.

Ny ordförande för SPI

Hasse Thelin kvarstår dock som vice ordförande, och övriga ledamöter är John Stein, Rudolf Näsström och Ture Pettersson.

Vid årsmötet underhöll Kjell Thiger med musik.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons