Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iréne får fira dubbelt Varuhuschefen har firat rubinbröllop - nu fyller hon 60 år

Annons

Iréne Andersson har nyligen kommit hem från semester i Spanien, där hon och maken Bengt firade 40-årig bröllopsdag, så jubiléerna avlöser varandra denna sommar.

Iréne är född och uppväxt i Ludvika. I samband med giftermålet 1964 flyttade hon till Grängesberg, där familjen bott sedan dess. I dag veckopendlar hon mellan Grängesberg och Mora, där hon är varuhuschef på Åhléns sedan två år tillbaka.

Realexamen i Ludvika följdes av handelsskolestudier, också det i Ludvika. Därefter arbetade Iréne som sekreterare åt Grängesbergsbolaget en tid innan hon gifte sig, fick två barn och var hemmafru i många år innan hon återupptog studierna igen. Det blev fyra år på PA-linjen med personaladministrativa studier vid Högskolan Falun/ Borlänge.

- Jag började med att läsa företagsekonomi på distans för att testa högskolestudier, berättar Iréne Andersson.

Dessförinnan hade hon skaffat sig gymnasiekompetens i engelska och franska.

Sedan 1985 har hon arbetat inom Åhléns, först som kontorsföreståndare i Ludvika. Efter en ettårig internutbildning till varuhuschef i Stockholm och praktik på Åhléns Skanstull, blev Iréne Andersson varuhuschef i Falun. Efter tre år där var det dags att flytta arbetsplatsen till Mora.

- Jag trivs bra i Mora. Det är en trevlig plats att jobba på i veckorna, säger Iréne, som är chef över tolv fast anställda plus extrapersonal.

På fritiden har hon varit mycket engagerad i Lottakåren, först i Grängesberg, där hon var kårchef tills hon utsågs till förbundslottachef för Dalarna 1985 och vice rikslottachef från 1992-2000. I dag arbetar hon på kårnivå igen i Grängesberg.

Dessutom är Iréne engagerad i styrelsen för två kursgårdar, Transtrands kursgård och Älvkarleö herrgård.

Tillsammans med maken vistas Iréne gärna i fritidshuset i Strömstad, där de dessutom har en "flytande sommarstuga" i form av en båt.

Iréne motionerar gärna, både på cykel och skidor och ska åka Tjejvasan för tredje gången kommande vinter.

Som person är Iréne Andersson glad och positiv med en inställning att det mesta löser sig även om det kan finnas problem på vägen.

- Livet har också lärt mig att det gäller att hoppa på tåget när det kommer. Det du ångrar senare i livet är inte det du har gjort utan det du inte har gjort. Även om det du gjorde kanske blev fel just då, har du blivit en erfarenhet rikare.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons