Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iransk diplomat torterades

Annons

En iransk diplomat som fördes bort av okända i Bagdad säger att CIA torterade honom under fångenskapen. Han släpptes fri i tisdags, under krisen kring de gripna brittiska sjömännen.

Jalal Sharafi säger till iranska medier att han överfölls för två månader sedan, när han gick i affärer i Bagdad. Då var han andresekretarare vid Irans ambassad i staden. Irak upprätthåller diplomatiska förbindelser med Iran; till skillnad mot USA, som ser med största misstänksamhet på alla iranska aktiviteter. USA anser att Iran ligger bakom delar av upprorsrörelsen i Irak.

Sharafi säger att han fördes bort av irakier med amerikanskt befäl och hölls fången på en amerikansk bas nära Bagdads flygplats. De som överföll honom körde ett amerikanskt arméfordon.

CIA-män förhörde honom sedan om Irans band till väpnade organisationer i Irak.

Den statliga iranska tv:n sade att Sharafi fortfarande bär märken efter tortyr. Han vistas på sjukhus sedan han blev fri.

Sharafis uppgifter om sin fångenskap kommer samtidigt som de frisläppta brittiska sjömännen framträder i medier med berättelser om hur de for illa i iransk fångenskap.

Företrädare för CIA säger att de inte låg bakom tillfångatagandet av Sharafi. Och tillägger med låg trovärdighet att "CIA varken själv utför eller godkänner att andra använder tortyr".

Ungefär samtidigt som Sharafi försvann i Bagdad, gjorde en amerikansk enhet en räd mot Irans konsulat i Arbil i irakiska Kurdistan och grep fem iranska diplomater. De påstods ha utfört hemliga uppdrag riktade mot USA:s intressen i Irak, trots att de kurdiska myndigheterna i Arbil förnekade det.

Iran för en kampanj för deras frisläppande. USA har vägrat att låta Iran besöka dem i deras fängelse i Irak. Internationella Röda korset däremot besökte dem häromveckan, och på söndagen uppsökte de fem iraniernas familjemedlemmar ICRC:s kontor i Teheran för att få information om dem.

TT

Mer läsning

Annons