Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irans president vill till FN

Annons

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har formellt begärt att få närvara när FN:s säkerhetsråd röstar om sanktioner mot hans land.

Rådets ordförande, Sydafrikas FN-ambassadör Dumisani Kumalo, sade på torsdagen att han har vidarebefordrat önskemålet till rådets 15 medlemmar.

Enligt FN:s stadgar har företrädare för länder som inte är medlemmar av rådet rätt att närvara och tala när säkerhetsrådet diskuterar frågor som direkt berör dem. De har ingen rösträtt.

En talesman för USA:s FN-delegation sade till nyhetsbyrån Reuters att Iran officiellt har lämnat in ansökan om visum för Ahmadinejad och flera andra högt uppsatta iranier. Det bedömdes som osannolikt att USA skulle vägra presidenten inresa, eftersom sådan har beviljats tidigare. Ahmadinejad var i FN i New York senast under generalförsamlingens session i september.

Tidigare under torsdagen enades säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar samt Tyskland om ett förslag till utvidgade sanktioner mot Iran. Syftet är att öka påtryckningarna på den islamiska republiken att sluta anrika uran. Förslaget överlämnades till övriga medlemmar av säkerhetsrådet. De har tid på sig fram till onsdag att studera förslaget, då rådet väntas samlas igen. En omröstning kan ske tidigast någon gång senare i nästa vecka.

TT

Mer läsning

Annons