Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran utvisar afghanska invandrare

Annons

Afghaner och andra utlänningar tillåts inte längre att bo i några städer längs Irans östra gräns mot Afghanistan och Pakistan, uppger myndigheterna.

Den statliga iranska nyhetsbyrån Irna uppger att förbudet gäller alla städer i provinsen Sistan Baluchistan, rapporterar BBC i sin nätupplaga.

Många flyktingar och illegala invandrare bor och arbetar i gränsprovinserna, men har nu ombetts att flytta någon annanstans.

Iran har redan inlett en jättelik operation att skicka hem illegala afghanska invandrare. Enligt FN har 70|000 skickats hem under den senaste månaden. Bland annat har staden Zabul tömts på sin stora afghanska befolkning.

Nu uppger polischefen i området att alla städer i Sistan Baluchistan kommer att tömmas på både legala afghanska flyktingar och illegala invandrare, liksom på andra utlänningar.

Han sade att de som lagligt befinner sig i provinsen måste flytta och att inte ens skäl som iranska handelsförbindelser duger som ursäkt. De som inte flyttar kommer att samlas ihop och utvisas.

USA uttryckte på tisdagen oro över utvisningen av afghaner som lever illegalt i landet och sade att den strida strömmen återvändande till Afghanistan börjar bli en börda, enligt AFP.

Iran har uppgett att man vill skicka hem en miljon afghaner fram till mars nästa år. Afghanistan har bett Iran stoppa återsändandet med motiveringen att landet inte omedelbart har kapacitet att ge husrum till ett stort antal människor.

Enligt FN är över en miljon av de omkring två miljoner afghaner som befinner sig i Iran där illegalt, sade McCormack.

TT

Mer läsning

Annons