Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran släpper svenskar halv fem i dag

Annons

Iran har benådat två svenskar som fängslats för att de fotograferat militära anläggningar förra året och kommer att släppa dem senare i dag, meddelar en företrädare för det iranska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.

Frisläppandet av de båda svenskarna, som hela tiden hävdat sin oskuld, kommer mindre än två veckor efter det att 15 brittiska marinsoldater under uppmärksammade former släpptes ur iransk fångenskap.

I mitten av mars i år släpptes också den tyske turisten Donald Klein och fransk båtkaptenen Stephane Lherbier efter att ha suttit 18 månader i fängelse för att ha tagit sig in på iranskt territorialvatten.

De två svenska byggnadsarbetarna från Falköping, mellan 30 och 40 år gamla, greps i mars i fjol sedan de fotograferat militära installationer på ön Quesm i Persiska viken. Det rörde sig bland annat om den iranska marinens anläggningar på ön och om militära installationer för telekommunikation.

De var i landet för att utbilda iranier i en speciell betonggolvsteknik.

Männen ställdes inför en iransk revolutionsdomstol, speciellt inrättad för fall som rör den nationella säkerheten. De dömes senare till tre års fängelse för spioneri, alternativt olovlig fotografering.

UD har hela tiden hållit en "låg profil" i fallet, inte olikt den som nu tillämpas gentemot de tre svenskar som sitter fängslade i Etiopien.

I oktober i fjol hördes positiva rapporter om att en ny juridisk prövning stod för dörren.

Urban Ahlin (s), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, har länge engagerat sig i de båda männens fall. I vintras var han på besök i Iran och kunde då ta med sig männens familjer för ett besök i fängelset. En av de fångna männen kunde då för första gången se sin då tre månader gamla dotter.

TT

Mer läsning

Annons