Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran och Saudiarabien enas om våld

Annons

De båda sunnitiska och shiitiska tungviktarna, Saudiarabien och Iran, har kommit överens om att bekämpa spridningen av sekteristiskt våld som hotar att spilla över från deras grannland Irak.

Det sade Saudiarabiens utrikesminister på lördagen i samband med ett möte mellan Irans president Mahmoud Ahmadinejad och Saudiarabiens kung Abdullah.

Tidigare sade en saudisk företrädare att det sunnitiska kungadömet ska försöka att få hjälp av det shiitiska Iran att förhindra att de sekteristiska spänningarna i Irak utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig.

Mord, utförda av shiitiska och sunnimuslimska dödspatruller samt den politiska krisen i Libanon, som delar grupper bland shiiter och sunniter, har lett till fruktan för en sekterisk konflikt i Mellanöstern.

Sunnitiska Saudiarabien och shiitiska Iran tillhör de mest inflytelserika länderna i deras respektive grenar av islam.

Saudiarabien har de senaste månaderna gjort en diplomatisk framstöt för att balansera vad som betraktas som Irans växande inflytande i Irak, Libanon och de palestinska områdena.

Medan Saudiarabien är en av USA:s nära allierade i Mellanöstern är Iran en stark motståndare till västligt inflytande i regionen. USA driver på för att driva igenom tuffare sanktioner mot Iran på grund av landets vägran att avbryta urananrikning, som kan ge produkter för såväl atombomber som kärnkraftsenergi.

En företrädare för Saudiarabien sade att kungadömet ska försöka att övertyga Teheran att följa FN-resolutionerna och avbryta anrikningen.

USA och dess allierade i regionen, inklusive Israel och Saudiarabien, misstänker att Irans kärnenergiprogram syftar till att utveckla vapen, en anklagelse som Teheran förnekar.

USA-allierade arabiska regeringar fruktar också att Iran ökar sitt inflytande i Libanon, de palestinska områdena och Irak där Saudiarabien anklagar Iran-stödda shiitiska grupper för sekteristiskt dödande.

Riyad vill också sätt press på Iran för att utöva tryck på shiitiska Hizbollah i Libanon. Allt för att bryta det politiska dödläget i landet, sade den saudiska företrädaren.

Ahmadinejad, tidigare under dagen citerad av den iranska nyhetsbyrån Irna, sade att "på mötet med kung Abdullah kommer vi att diskutera gemensamma frågor i den islamiska världen och även i regionen".

Irans statliga radio sade att samtalen också skulle handla om Irans kärnkraft.

Diplomater sade att Iran vill ta upp dessa frågor vid ett möte med Arabförbundet i Saudiarabien senare den här månaden.

Företrädare för Iran och Saudiarabien har träffats flera gånger den senaste tiden för att medla mellan Libanons Hizbollah-ledda opposition och premiärminister Fuad Sinioras USA- och Saudiarabien-stödda regering. Men samtalen tycks ha givit klent resultat.

TT

Mer läsning

Annons