Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran kan ha kärnvapen om några år

Annons

Iran kan börja tillverka kärnvapen om tre till åtta år, om landet så vill, tror atomenergibyrån IAEA:s chef Mohamed ElBaradei.

Men CIA och andra underrättelsetjänster sägs arbeta för att förhindra det.

ElBaradei uttryckte på en presskonferens i Luxemburg på torsdagen sin frustration över att FN:s atomenergiorgan inte släpps in för att inspektera de iranska kärnkraftsanläggningarna.

Hans främsta prioritering nu är att hindra Iran att anrika uran i industriell skala och försöka nå en förhandlingslösning.

Det som oroar ElBaradei är att regimen i Teheran sätter sig på tvären mot FN genom att fortsätta att anrika uran trots hot om utvidgade sanktioner.

Han medgav att IAEA:s kunskaper om Irans kärnteknikprogram minskar eftersom landet inte tillåter noggranna inspektioner. Men han underströk att IAEA inte har sett några tecken på att Iran försöker inrikta sig på vapentillverkning. Inte heller finns några belägg för att Iran skulle ha hemliga anläggningar.

USA och andra västländer misstänker att den iranska regimen har ambitioner att skaffa sig kärnvapenkapacitet. CBS News uppgav i onsdags att CIA tillsammans med andra underrättelsetjänster försöker stoppa kärnteknikprogrammet genom industrisabotage.

Enligt CBS:s anonyma källor går det bland annat ut på att manipulera komponenter och förändra tekniska dokument så att de blir oanvändbara. Förutom desinformation är de medel som används propaganda, manipulation av den iranska valutan och finansiella transaktioner.

Varken Vita huset eller CIA har velat kommentera uppgifterna, men president George|W Bush har tidigare sagt att alla alternativa är tänkbara när det gäller Iran.

President Mahmoud Ahmadinejad sade på torsdagen att Iran är nära att nå sina "slutmål" och anklagade västländerna för att försöka stoppa kärnteknikprogrammet för att minska Irans inflytande i världen.

USA kräver nu ytterligare en skärpning av de sanktioner som FN:s säkerhetsråd beslutade om i december och i mars.

TT

Mer läsning

Annons