Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran griper ännu en USA-akademiker

Annons

Iran har gripit en amerikansk-iransk sociolog för att ha spionerat för utländsk räkning, meddelade en talesman för Irans rättsväsen på tisdagen, dagen efter det att USA och Iran hållit sitt första möte på hög nivå sedan den iranska revolutionen 1980.

Akademikern Kian Tajbakhsh anklagas för samma brott som den redan fängslade Haleh Esfandiari, också hon numera amerikansk medborgare.

Tidningen Washington Post rapporterade redan i onsdags att Kian Tajbakhsh gripits. Han är deltidsanställd konsult vid miljardären George Soros samhällsorganisation Open Society. Enligt kolleger skedde det omkring den 11 maj. Den 45-årige Tajbakhsh har arbetat med Open Society i Iran sedan 2004.

Den 67-åriga Haleh Esfandiari greps tidigare i maj när hon besökte det forna hemlandet för att hälsa på sin sjuka mor. Esfandiari har anklagats för att "motarbeta landets säkerhet" och söka störta regimen i en "sammetsrevolution".

Esfandiari är Mellanösternansvarig för Woodrow Wilson-centret för politiska studier, en organisation som delvis finansieras av Open Society.

Spionanklagelser förekommer då och då i Iran. I början av maj anklagades en ledande kärnteknikförhandlare, Hossein Moussavian, för spioneri, uppgav en källa.

Domstolen bekräftade att Moussavian gripits men sade inte vad han anklagades för.

Han spelade en nyckelroll i förhandlingar med väst under den reformistiske förre presidenten Mohammad Khatami, då landet gick med på att stoppa anrikning av uran. Beslutet revs upp av den radikale efterträdaren Mahmoud Ahmadinejad.

Spionanklagade friges också av Iran, däribland två svenska arbetare, Jari Hjortmar och Stefan Johansson, som kom hem i april efter över ett år i iranskt fängelse. De greps för att ha fotograferat på ett militärt område. Enligt svenskarna tog de bilder av delfiner.

I mars i år släpptes den seglande tysken Donald Klein och den franske kaptenen Stephane Lherbier. De hade suttit ett och ett halvt år för att ha befunnit sig på iranskt territorialvatten.

TT

Mer läsning

Annons