Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran grep britter i södra Irak

Annons

Iran har tillfångatagit 15 medlemmar av den brittiska flottan på irakiskt vatten, meddelade det brittiska försvarsdepartementet i morse.

Irans ambassadör i London har kallats till UD för att få veta att Storbritannien väntar sig att de gripna omedelbart försätts på fri fot.

Incidenten inträffade i Shatt al-Arab, Eufrats och Tigris gemensamma utflöde i Persiska viken, skriver The Guardian på sin hemsida.

Hur gränsen går mellan Iran och Irak i Shatt al-Arab har varit omtvistat i decennier.

Det brittiska försvarsdepartementet uppger att britterna patrullerade i området och genomförde "en rutinartad genomsökning" av lasten på en fiskebåt. Då närmade sig iranska fartyg, iranier hotade britterna med eldvapen och grep dem.

Britterna var baserade på krigsfartyget HMS Cornwall och patrullerade i två uppblåsbara farkoster.

Även tidigare under Irakkriget har britterna _ som har varit stationerade i södra Irak och haft Basra som viktigaste stödjepunkt _ kommit i konflikt med Iran över Shatt al-Arab. 2004 grep Iran åtta brittiska sjömän som arbetade med irakisk sjöpolis. De släpptes snart.

Kriget mellan Iran och Irak 1980_88 började med att Saddam Hussein deklarerade att hela Shatt al-Arab tillhör Irak.

Den amerikanska flottan i vattnen utanför Irak meddelade på förmiddagen att ingen amerikansk personal varit inblandad i fredagens incident.

TT

Mer läsning

Annons