Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iraks parlament vill trotsa terror

Annons

Bomben i Iraks parlament kan få ett oförutsett resultat. Flera politiska ledare vill nu enas i kampen mot terrorn.

Bara ett 50-tal av Iraks 275 parlamentsledamöter deltog i fredagens extrasession, som utlysts för att visa att folkförsamlingen inte låter sig skrämmas.

De som var där var fast beslutna att markera mot terrorn. Flera av ledamöterna beskrev attentatet som en uppmaning att bilda en enad front, i stället för fortsatt inbördes kamp.

al-Salih sade också till församlingen att regeringen "fått indikationer i förväg om att den här byggnaden skulle bli måltavla". Före sprängningen i kafeterian söktes parlamentet igenom av spårhundar, en ovanlig åtgärd.

En grupp med kopplingar till al-Qaida sade på fredagen att de låg bakom bomben. "En riddare från Islams stat|.|.|. nådde hjärtat av den Gröna zonen|.|.|. det tillfälliga högkvarteret för mössen i de otrognas parlament och sprängde sig själv i en samling av de otrognas herrar" skrev de på en internetsajt.

Gröna zonen, där regering, parlament och ambassader finns, omges av extrema säkerhetsåtgärder. Alla som kommer in där visiteras flera gånger. Det var på fredagen fortfarande oklart hur bombaren lyckats få in en självmordsväst.

Det fanns obekräftade misstankar om att bombaren var livvakt åt en sunnimuslimsk ledamot som undkom oskadd. Tre anställda i kafeterian har tagits in till förhör.

Anslutningen var liten på grund av fredagsförbudet mot bilkörning i Bagdad, dels därför att ledamöter besökte skadade vänner, hävdade parlamentets pressbyrå.

Uppgiften om åtta döda visade sig vara överdriven. Självmordsbombaren i kafeterian dödade en person _ förutom sig själv _ och skadade 22 enligt USA:s militär.

Parlamentets talman, Mahmud al-Mashhadani, inledde fredagens session med att uppmana deltagarna att recitera koranverser i sorg över "en hjältes död, parlamentsmedlemmen Muhammad al-Awad".

TT

Mer läsning

Annons