Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iraks oljeproblem närmare lösning

Annons

Fördelningen av oljeintäkterna är en kärnfråga i den blodiga konflikten i Irak. Nu har regeringen kommit med ett förslag på hur frågan ska lösas.

Kabinettet godkände i dag ett omarbetat förslag på en lag som ska styra fördelningen av Iraks oljeintäkter mellan landets 28 miljoner invånare. Oljelagen ses som en absolut nödvändighet för att få slut på våldet mellan olika religiösa grupperingar och ge irakisk industri en möjlighet att utvecklas.

I dagsläget har sunni- och shiaaraber ihjäl varandra och kurderna i norr ställer hårda krav på att de ska få en ordentlig del av de lukrativa oljekällorna. Utan lugn och ro för oljeindustrin ges landet små chanser att lyfta sig ur dagens misär.

Det nya lagförslaget har sänts vidare till parlamentet som ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

Målsättningen med utkastet är att fördela oljeintäkterna jämnt mellan Iraks 18 provinser och att öppna dörren för utländska investeringar. Redan i februari gick regeringen ut med en oljeproposition, men vilda protester från kurderna ledde till att dokumentet fick omarbetas.

Det utländska inflytandet är föremål för diskussion. Oron för att pengarna sipprar ut ur landet är stor. Utländska företag som redan gett sig in i Irak bevakar utvecklingen noga. Det regionala kurdiska styret i norr har redan skrivit avtal med utländska företag som kan komma att ogiltigförklaras om den nya lagen träder i kraft.

Det handlar om svindlande summor som grupperingarna slåss om. Irak bedöms ha världens tredje största oljereserver. Och trots att den irakiska oljeproduktionen varit utsatt för en mängd terroristattentat de senaste fyra åren och anses vara en av de mest korrupta näringarna i världen så är oljeexporten redan landets största inkomstkälla. Huvuddelen av dagens produktion finns i den shiitiska södern, men störst potential finns omkring staden Kirkuk i norr. Kurderna anser att dessa oljekällor borde tillhöra deras autonoma region norr. En folkomröstning, som specifikt ska handla om Kirkuk, är planerad senare i år. Sunniaraberna är den grupp som har mest att tjäna på en spridning av oljeintäkterna i landet.

TT

Mer läsning

Annons