Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irakier kan avvisas till Bagdad

Annons

Det råder ingen väpnad konflikt i Irak, och ingen irakier kan enbart på grund av det allmänna säkerhetsläget få uppehållstillstånd i Sverige, enligt Migrationsverket.

För att irakiska asylsökande ska få stanna i Sverige krävs en personlig risk att drabbas, enligt vägledande beslut som fattats av Migrationsverkets nye generaldirektör Dan Eliasson. Han beskriver säkerhetsläget i delar av landet som uselt, där "våldet fortgår kontinuerligt" och ofta drabbar civilbefolkningen.

Men den dåliga säkerheten är i sig inget skäl till uppehållstillstånd enligt svensk lag, hävdar Eliasson.

Det viktigaste av dem fattades i februari då domstolen sade att det "för närvarande inte råder väpnad konflikt i Irak från folkrättslig synpunkt", en beskrivning som senare vidmakthållits i beslut i maj och juni.

Domstolens beslut fick viktiga juridiska och politiska konsekvenser. Personer som flyr "väpnade konflikter" har per definition mycket starka skyddsskäl enligt svensk lagstiftning och EU:s skyddsgrundsdirektiv. Hade domstolen sagt motsatsen skulle alltså i praktiken nästa alla de 20|000 irakier som i år väntas söka asyl i Sverige ha fått stanna.

Även Röda Korset, som har ett särskilt mandat enligt Genèvekonventionerna att bevaka konflikter, är kritiskt.

TT

Mer läsning

Annons