Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irakflykting tvingas till tredje karriär

Annons

Kifah Hanna flydde från Irak efter Gulfkriget. Han har en fyra-årig civilingenjörsutbildning i väg- och vattenbyggnadsteknik vid Bagdads tekniska högskola.

- Utbildningen i Irak är gratis, men man måste jobba åt regeringen minst dubbelt så länge som man läste, berättar Kifah Hanna.

Efter högskolan vidtog värnplikten som ingenjör i drygt tre år. Därefter arbetade Hanna för hälsovårdsmyndigheten i Wasit län, ungefär 18 mil söder om Bagdad.

- Jag var ansvarig för ny- och ombyggnad av sjukhus och kliniker, berättar han.

Hanna jobbade där i drygt fyra år innan Gulfkriget bröt ut, då han kallades in.

1992, efter Gulfkriget, lämnade han Irak och kom till Sverige som flykting.

Efter en kurs i Svenska för invandrare, SFI, antogs han till en preparandkurs i svenska.

- Det var ett krav för att kunna komplettera min högskoleutbildning, som bedömdes motsvara 120 poäng. Jag behövde 180 poäng för att kunna jobba som väg- och vatteningenjör.

Efter preparandkursen skulle Kifah Hanna läsa in 60 poäng miljöteknik vid KTH. Men när 40 poäng var avklarade tog examensarbetet vid, vilket han inte lyckades få färdigt i tid och därför inte fullföljde utbildningen.

Han började istället söka jobb under 1997.

- Det gick inte så bra, jag fick inget jobb. Jag tror att det berodde på att det saknades jobb, det fanns inte jobb till svenskar heller.

Vilket stöd fick du av till exempel arbetsförmedlingen?

- Jag vet att det är ont om jobb. De som jobbar här på arbetsförmedlingen gör vad de kan, men det är inte de som bestämmer över marknaden.

Han bestämde sig för att omskola sig. Genom Frontec fick han en utbildning till nätverkstekniker, vilket ledde till projektarbete som IT-handledare vid Huddinge kommunförvaltning. Projektarbetet varade i ett år. Därefter reste Kifah Hanna utomlands i fem månader och vid återkomsten till Sverige så flyttade han från Stockholm till Borlänge, där han hade en kamrat sedan tidigare. Han har nu bott i Borlänge i tre månader och sökt arbete utan resultat.

- Problemet är att min utbildning är ganska gammal. Jag slutade högskolan i Bagdad 1982. Jag är också över 40 år gammal. Om jag vore arbetsgivare skulle jag nog också söka efter folk med fräschare utbildning

Hur funderade du kring möjligheterna till jobb i Sverige innan du kom hit?

- Det var inte planerat att komma hit, jag flydde. Jag behövde en plats att bo på och tänkte inte längre än så. Man fortsätter försöka. Jag vet inte vad framtiden har att ge. Jag tror inte att jag kommer att försöka komplettera min irakiska utbildning mer.

Kifah Hanna kommer från ett arabisktspråkigt land, men utöver arabiska talar han också modersmålet kaldeiska. Han har nyligen lämnat in en ansökan till en tolkutbildning och väntar på besked.

- Jag behärskar svenska och engelska upp till en viss nivå. Jag tror att jag skulle klara av arbetet som tolk.

Så det blir en tredje karriär för dig?

- Ja, kanske.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons