Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak splittrar demokrater

Annons

Irakkriget, både dess uppkomst och hur det ska avslutas, vållade en häftig sammandrabbning i tv-kanalen CNN mellan de USA-demokrater som kämpar för att bli sitt partis presidentkandidater nästa år.

John Edwards, som ligger betydligt efter ettan Hillary Clinton och tvåan Barack Obama i partiopinionen, gick till skarpt angrepp i Irakfrågan. Han efterlyste ett tydligt ledarskap och hur de tänker sig att ta USA ut ur kriget.

Hillary Clinton, som lovat ta hem soldaterna från Irak, avfärdade kritiken med att det är "George Bushs krig".

Barack Obama inriktade sig i stället på krigets upptakt och framhöll att Clinton och Edwards, som båda satt i senaten 2002, stödde det då.

Edwards gav sitt erkännande till Obama på den punkten.

Clinton avböjde än en gång att säga att hennes röst för kriget var ett misstag.

Senatorn Joseph Biden, som bedöms har mindre chans än de andra att bli demokraternas namn i presidentvalet, sade att han inte kunde röstat annorlunda, när han trots den politiska risken accepterade de nya anslagen till Irakkriget. Han sade att han inte ville utsätta de amerikanska soldaterna i Irak för risker.

Alla demokraterna var eniga om att på nytt koncentrera sig på kriget mot terror.

Clinton kritiserade Edwards för att han kallat kriget mot terror en slogan som Bush använder för att rättfärdiga kontroversiella saker som Irakkriget och Guantánamolägret.

Hillary Clinton leder klart bland de demokratiska konkurrenterna inför 2008. Hon stöds av 42 procent av demokraternas anhängare, visade en opinionsundersökning på söndagen. Barack Obama fick i den 27 procent och Edwards elva procent. Ingen av de andra kandidaterna stöds av mer än två procent.

TT

Mer läsning

Annons