Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak ligger fredsduvan Blair i fatet

Annons

"Jag börjar direkt", säger Tony Blair om sitt nya jobb som fredsduva i Mellanöstern. Reaktionerna på utnämningen är blandade. Hamas avfärdar Blair som Israels man.

Israel nöjer sig med att tacka Blair för att han ska "hjälpa palestinierna".

Knappt har Blair avgått efter tio år som brittisk premiärminister innan han rivstartar som den så kallade Kvartettens sändebud för israelisk-palestinsk fred. Om någon vecka väntas han åka till sitt nya kontor i Jerusalem.

Han inser att "det är en jättelik utmaning", men talar redan om att utvidga uppgiften till att medla mellan de stora världsreligionerna.

Blair har fredsmeriter från Balkan, Sierra Leone och inte minst Nordirland, där konflikten nu ses som avslutad i och med det samstyre som tillträdde i våras. Men det katastrofala Irakkriget gör ändå att många kommentarer andas skepsis.

"Att denne expremiärminister, mannen som körde in sitt land i Iraks sand .|.|. nu ska smutsa ner sina händer (och, fruktar jag, våra liv) i världens sista kolonialkrig är helt enkelt överväldigande", skriver Londontidningen The Independents Mellanösternveteran Robert Fisk.

Förutom i Jerusalem väntas Blair skaffa kontor i Ramallah på Västbanken, där president Mahmud Abbas rörelse al-Fatah ännu har stabil kontroll.

I Gazaremsan, där islamistiska Hamas med våld tagit över, är han inte välkommen.

Israel verkar inte tycka sig behöva någon assistans från Blair, utan tar fasta på att Kvartetten _ EU, FN, Ryssland och USA _ formellt ännu bara vågar ge britten i uppdrag att hjälpa palestinierna. I Kvartettens detaljerade pressmeddelande nämns Israel en enda gång, och då i allmänna ordalag som ett av de grannländer som i en palestinsk stat ska få en "fredlig och framgångsrik partner".

"Israel ska hålla herr Blair med all nödvändig hjälp för att han ska kunna utföra sina plikter och hjälpa palestinierna", säger Israels regering i en skriftlig kommentar.

TT

Mer läsning

Annons