Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak kan ha saknat förbjudna vapen

Annons

Möjligheten växer att Irak var fritt från förbjudna vapen redan innan USA-alliansen anföll i våras, anser Hans Blix som på torsdagskvällen gjorde vad som antogs bli hans sista framträdande i FN:s säkerhetsråd som chef för FN:s vapeninspektörer.

- De kan fortfarande hitta något. Men ju mer tid som går, desto större blir möjligheten att det inte finns några massförstörelsevapen där, sade Blix inför mötet till det portugisiska nyhetsmagasinet Visao.

USA-alliansen har inte något att tala om, trots att det nu har gått åtta veckor sedan president Saddam Hussein störtades och hela Irak är i alliansens händer.

FN:s inspektörer i Irak fick under sin tid många tips från bland andra USA:s underrättelseorgan, men hittade inga massförstörelsevapen.

- Vi kom fram till att informationen som gavs av underrättelsetjänster i USA och andra länder inte var tillförlitlig, säger Blix till Visao.

Efter Blix rapport på torsdagen höll säkerhetsrådet stängda överläggningar om Unmovics framtid. I den stora Irak-resolution som lyfte sanktionerna mot landet och som antogs av rådet i slutet av maj den hette det att rådet skulle återkomma till frågan om FN:s inspektörer.

USA:s FN-ambassadör John Negroponte har vid flera tillfällen sagt att avrustningen nu är en uppgift för den brittisk-amerikanska alliansen och att Unmovic inte har någon plats i Irak.

Men den här månaden är Ryssland, en av de ivrigaste anhängarna av FN-inspektioner, ordförande i säkerhetsrådet.

Talet om att USA:s president George W Bush och hans allierade, premiärminister Tony Blair i Storbritannien, drog ut i krig på falska premisser har vuxit.

Blair har blivit hårdast ansatt, men även Bush försvarade sig på torsdagen inför amerikanska soldater på en bas i Qatar.

(TT)

TT

Mer läsning

Annons