Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT sågar skattesänkningen

Annons

- Härstedt visar att han missat vad alkoholpolitiken handlar om, att minska konsumtionen. Han gör det felaktiga vägvalet att välja att lägga fram ett förslag som leder till mer elände såsom våld, fler trafikolyckor, ökad sjuklighet och dödlighet, säger Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO.

- Vi bör inte sänka en enda alkoholskatt. Gör vi alkoholen billigare så kommer vi att supa mer i Sverige.

- Att sänka skatten på den farligaste varan sprit är som att kasta bensin på brasan.

- Avsikten med utredningen var knappast att öka alkoholkonsumtionen ytterligare. Men Härstedt känner sig förmodligen pressad av Anitra Steen och alkoholproducenterna, säger Carlsson, som bara ser två vägar att hålla nere supandet, begränsa tillgängligheten och hålla fast vid ett högt pris.

- Närmare 70 procent av all alkohol säljs på Systembolaget, restauranger och i affärerna kommer från svenska försäljningskanaler.

- Bara 22 procent kommer via gränshandeln. Att sänka spritskatten kommer inte på långa vägar att motsvaras av en minskad gränshandel. Supandet kommer att öka och branschens aktörers intresse är att sälja så mycket som möjligt. Glöm inte att alkoholkonsumtionen redan ökat med 30 procent sedan mitten av 1990-talet, säger Sven-Olov Carlsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons