Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invigning som på Lima-Hanssons tid

Annons

1936 års Vasaloppsvinnare Sven Hansson, Lima, eller Lima-Hansson som han kallades, sattes i fokus då årets Vasaloppsvecka i Sälen invigdes på lördagskvällen.

Sven Hansson, som gick bort för drygt 30 år sedan, var en stor skidrännare på 30-talet. Han kom egentligen från Rörbäcksnäs men han tävlade för Lima och han bosatte sig sedan i Transtrand. Därmed blev han en hela bygdens angelägenhet.

Han blev "Lima-Hansson" med svenska folket då han vann Vasaloppet 1936, sedan han spurtat förbi favoriten Häggblad strax före klockstapeln i Mora.

Vasaloppsfestivalen vid Olnispagården, Sälens egen invigning på Vasaloppsveckan, fokuserade på Vasaloppet 1936. Ett gäng Sälenpojkar ställde upp på den ursprungliga startplatsen i Sälen, utklädda till Vasaloppsåkare anno 1936.

Ingemar Thors i rollen som startern Sune Åhs, skickade iväg pojkarna, på ett litet "vasalopp", bort till Olnispagården, där invigningsfestivalen fortsatte. Lennart Back i rollen som Lima-Hansson kom först i mål och "segerintervjuades".

Publiken fick också träffa Lima-Hansons dotter Birgitta, gift Suther och bosatt i Mora. Hon berättade om sitt skidtävlande i ungdomen och om sonen Lars, som alltså är barnbarn till Lima-Hansson, och som nu lyckas bra som skidjunior i Sverigeeliten.

I programmet medverkade Sälens vasaloppsgeneral Tommy Höglund och han berättade om årets kranskulla Åsa Östberg, Morakulla som tävlar för Sälen i freestyleskidåkning, och således har en fot i Mora och en i Sälen, de två klassiska Vasaloppsorterna.

Höglund berättade också om Sälens Vasaloppslegendar Bengt Eriksson, som i år åker sitt 50:e Vasalopp på raken och med en resultatsvit som på sitt sätt är oslagbar.

Vasaloppskranskullan år 2000 Emma Stefansson, Sälen, berättade att hon skulle vara kranskulla i år också, speciellt för 50-loppsjubilerande Bengt Eriksson.

Klasse Kvännå medverkade i rollen som Gustav Vasa, Sven von Holst invigningstalade med reflektioner kring Vasaloppet, Erik Stengårds blåste fanfar och Janne Söderberg bar fram en hälsning från Björn Skifs att förberedelserna pågår för sommarens Speldosa i Sälen men artistuppbådet är ännu inte helt klart. Programmet leddes av Anette Jonsson-Lill.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons