Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invigning med OS-glans

Annons

Torsdagskvällens invigning av Vasaloppet blev en pampig tillställning med internatonell guldglans, både i form av musik och tal av bland annat OS-medaljörer.

Med fem fanor i spetsen och klingande Älvdalsmusik tågade mängder av folkdräktsklädda genom en allé av tända marschaller upp på scenen.

Som sig bör inleddes invigningen med spelmansmusik av Älvdalens spelmanslag och dans av barnen i Älvdalens folkdanslag.

Efter tal av kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson, som betonade Vasaloppets stora betydelse för Älvdalens kommun och förklarade årets Vasalopp för invigt, blev det sedan skönsång av Maria Barke, kompad av pappa Anders och farbror Lasse Barke.

Kranskullan och kransmasen Julia Limby och Martin Johansson presenterades av Vasaloppets vd Mats Budh, som också informerade om Vasaloppet.

Jonas Andersson från Älvdalen, som brukar vara speaker på de flesta skidevenemang i området, hjälpte sedan till att intervjua en alldeles färsk OS-medaljör. Det var norskan Hilde G Pedersen, som tog brons på klassiska milen i Turin för några veckor sedan och nu ska åka Vasaloppet. Hilde är 41 år gammal och tog sin första världscupseger så sent som den 7 januari år, som den äldste världscupsegraren någonsin. Hon vann också Tjejvasan i fjol.

Älvdalsflickorna och systrarna Madelene, Malin och Ellinor Nilsson framträdde därefter med några sånger och Stefan Nykvist med komp framförde några sånger. Hela invigningen avslutades därefter med att den svenska nationalsången sjöngs av alla medverkande samt den månghövdade publiken.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons