Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investeringar för 20 miljoner

Annons

- För 2005 räknar vi med ett resultat på cirka sex miljoner, och för 2006 ska resultatet uppnå 14 miljoner, säger kommunstyrelsens ordförande, Leif Nilsson (s).

I och med detta säger han också att kommunen har råd att investera, utan att låna pengar. Investeringarna under de kommande åren motsvarar således det beräknade kassaflödet.

Önskemålen från förvaltningarna låg på arbetsutskottets bord i går. Därmed framgår det att i de allra flesta fall är det tummen upp.

Men, såväl kulturförvaltningen som räddningstjänsten får röd flagg. Kulturen hade äskanden på sammanlagt 370 000 kronor, varav 200 000 var avsett som satsning på Flogberget.

Arbetsutskottets förslag lyder dock att kulturen bara får 42 000 kronor.

Räddningstjänstens önskelista var rejält tilltagen. Här fanns både en tankbil (500 000 kronor) och en skogsbrandbil (1,5 miljon) upptagen.

Men arbetsutskottet anser att räddningstjänsten måste hejda sig. Tankbilen skjuts till 2006.

- Och när det gäller skogsbrandbilen vet vi inte när det kan bli aktuellt, säger Leif Nilsson.

Trösten för räddningstjänsten är att utbyggnaden av ledningscentralen är säkrad sedan tidigare. Totalkostnaden uppgår till tre miljoner, varav 1,3 miljoner är statsbidrag.

Men i övrigt förefaller det mesta gå enligt önskemålen. Exempelvis tonas satsningarna på skolorna fram som stora investeringar under de kommande åren.

Under 2005 mjukstartar man med runt 4,5 miljon för att året efter satsa drygt 24 miljoner kronor.

Noteras kan att en miljon avsätts nästa år för aktivitetshallen i Söderbärke. Till 2006 öronmärks resterande fyra miljoner.

- Tanken är att hallen ska stå klar till sommaren 2006, påpekar Nilsson.

För den kommande treårsperioden kommer investeringarna enligt arbetsutskottets förslag att uppgå till totalt drygt 20 miljoner 2005, cirka 34 miljoner 2006 och 13,5 miljon 2007.

Nämnas kan att i investeringen för nästa år ingår de 4,8 miljoner som lånats ut till Vägverket för rondellbygget.

Investeringarna går nu vidare till kommunstyrelsen och det slutliga avgörandet i fullmäktige.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons