Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inventering av skydds-värda objekt i skogen

Annons

Fångstgropar, järnframställningsplatser och kolningsgropar tillhör några av de objekt projektet "Bra till skogs" ringar in i terrängen vid Siljansfors och i Hemus.

Skogsvårdsstyrelsen leder projektet i samråd med bland andra Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Medverkar gör också Mora kommun och Stora Enso och bidrag kommer även från EFS-rådet (EU mål 3).

Inventeringsgruppen har arbetat sedan i april och fram till den 25 augusti har mellan 500 och 600 objekt registrerats inom de två nämnda områdena.

- Det vi är vakna för under inventeringsarbetet är onaturliga formationer i naturen. Där döljer sig i allmänhet fynd från forntida verksamheter. Det handlar mycket om kolbottnar eller kolningsgropar som var en metod man använde långt tidigare, säger Staffan Larsson.

I Hemusterrängen registreras även flottningslämningar efter Hemulån.

Genom att inventeringsgruppen påträffat en stor mängd kolningsplatser från förr i tiden har intresset stegrats för att själva få vara med och konstruera en kolmila.

Eftersom Skogens dag arrangerades vid Siljansfors skogsmuseum under söndagen har gruppen fått vara med och bygga upp en kolmila under ledning av Hans Mårds, vilken arbetar både för försöksparken och skogsmuseet. Kolmilan tändes under söndagen.

- Under kolningsepoken var innehållet i en normal kolmila mellan 200 och 300 kubikmeter. Vi bygger upp en på 25 kubikmeter och laddar den med björkved som är det lämpliga innehållet då man ska framställa grillkol som är avsikten här.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons