Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inventering av dykarskalbaggar

/
  • Fällkontroll. Kristina Lind drar upp dagens första fälla ur sjön Leran i Smedjebacken och hoppas innerligt att den ska innehålla något av värde för inventeringen av dykarskalbaggar.
  • Sensationellt. Kristina Lind och Matilda Hansen gör den sensationella upptäckten att en bred paljettdykare fastnat i fällan och kan beskådas på nära håll.
  • Dykarfynd. Så här ser den ut den hett efterlängtade breda paljettdykaren, som fångades och släpptes tillbaka i sjön Leran i Smedjebacken.
  • Fällfångst. Kristina Lind och Matilda Hansen undersöker fångsten i fällan och gör det överraskande fyndet av den första breda paljettdykare som hittats i länet på 50 år.

Annons

-Det handlar främst om arterna bred gulbrämad dykare och bred paljettdykare som börjat försvinna och hamnat på EU:s röda lista. Här i länet har de senaste veckorna en rad mindre sjöar och vattendrag inventerats i jakten på de eftersökta baggarna.

- En del har vi fångat i i våra fällor, men fiskelyckan har inte varit den bästa, säger biologen Kristina Lind.

Tillsammans med kollegan Matilda Hansen utför hon inventeringen åt länsstyrelsen i vårt län. Förra året gjorde hon samma sak i Jämtland, och på sikt ska resultaten sammanställas vid artdatabanken.

Både den utvecklade dykarskalbaggen och dess larver har kraftiga käkar och kan nypa till rejält. De livnär sig till stor del på mygglarver, och håller på det sättet myggen i sitt område på en lagom nivå.

- Båda arterna är lätta att känna igen och behöver inte dissekeras för att kunna artbestämmas, förklarar Kristina Lind.

Därför sätts alla oskadda dykarbaggar som fastnat i fällorna tillbaka ut i vattnet. Bara sådana exemplar som skadats eller dött i fällorna tas upp och bevaras.

Dykarskalbaggen är både vatten- och luftlevande. I vatten går den upp till ytan för att andas och i luften kan den flyga långa sträckor.

Det händer då och då att enstaka dykarskalbaggar dimper ner i kärl med vatten ute på gårdar. Då är det bara att låta dem vara så ger de sig av så småningom.

- Det är viktigt att värna om de här arterna, även om de ännu inte är lika sällsynta här som på kontinenten. Men den negativa utvecklingen går fort och i morgon kan de vara borta, säger Tomas Ljung på länsstyrelsen.

Han är helt fascinerad av dykarskalbaggar, och kan sitta och studera dem i timtal. Så för hans del är det tveklöst det enda intressanta, som han skulle kunna tänka sig att ha i akvarium hemma i bostaden.

Mer läsning

Annons